Seraphim Falls - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Seraphim Falls

Seraphim Falls

Seraphim Falls (2006.)

Samuel Goldwyn Films / Blitz film & video

115` drama, vestern

Režija:           David Von Ancken

Uloge: Pierce Brosnan, Liam Neeson, Angie Harmon, Anjelica Huston

Scenario:        David Von Ancken, Abbey Everett Jaques

Producent/i:   Bruce Davey, David Flyn

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
imdb

Seraphim Falls

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.94
16
0.00

Građanski je rat završio, no međusobne razmirice nisu. Liam Neeson i Pierce Brosnan u tajanstvenoj i uzbudljivoj potjeri planinama Novog Meksika.

Klasični je vestern jedan od onih žanrova u kojem je od prvoga trenutka jasno tko su pozitivci, a tko negativci. No, krajem se 60ih i taj žanr počeo mijenjati, psihologija je i jednih i drugih postala istančanija, iako su neki od žanrovskih toposa ostali nepromijenjeni. Sukob (civiliziranog?) čovjeka s neukroćenom divljinom zadržalo je svoja mitska i alegorijska obilježja, a potjere i opsesije likova funkcioniraju kao podsjetnik na onaj mračni, neukroćeni dio ljudske duše koji svakoga trena prijeti da će izbiti na površinu.

`Seraphim Falls` Davida Von Anckena događa se tri godine nakon Američkog građanskog rata i prati opsesivnu potjeru Morsmana Carvera (Liam Neeson) i njegove ekipe plaćenika za Gideonom (Pierce Brosnan). Potjera se odvija u snijegom prekrivenim šumama Ruby Mountainsa u Novome Meksiku, a obilježena je Carverovim tajanstvenim razlozima zbog kojih je krenuo u potjeru. Dok je njegova ekipa plaćenika ovdje zbog novca, njegovi su motivi nejasni. Nejasno je i zašto Carver inzistira da se Gideona uhvati živog, a tko je pozitivac odnosno negativac u čitavoj priči, publika će saznati na samome kraju.  

Zamagljivanje granice između dobra i zla te brutalnost, nasilje i krvoproliće samo su neke od tema kojih se dotiče ovaj film. Scenaristica Abbey E. Jacques objašnjava na koji način priča iz Građanskog rata korespondira s današnjom situacijom: `Suvremeni je svijet pun krvoprolića. Kada jednom započne, ubijanje se neumoljivo širi. Ako mu podlegne, čovječanstvo je na putu uništenja. Nije važno je li krvoproliće započela strana koja misli da je u pravu. Nasilje pokreće začarani krug uništenja i jedini način da se iz toga kruga izađe jest da ga se prekine. Priklanjajući se osjećaju osvete i želje da se kazni onoga tko je taj osjećaj izazvao, čovjek postaje zarobljenik prošlosti, sužanj baš te želje i tog osjećaja koji ga je nagnao na osvetu.`

Kritika je film solidno prihvatila, iako negativne reakcije nisu izostale. Owen Gleiberman iz `Entertainment Weeklyja` kaže da su Neeson i Brosnan odlično spareni, iako bi film bio puno bolji da je redatelj u svoju mitsku priču unio i nekih novosti. Stephen Holden iz `New York Timesa` nazvao ga je zgodnim i staromodnim vesternom s malo riječi i puno teških slojeva značenja biblijsko-alegorijske grandioznosti.

Spomenimo još da je na filmu surađivala i vrhunska ekipa. Snimatelj John Toll Oscarom je nagrađen za `Hrabro srce` i `Legendu o jeseni`, a montažer Conrad Buff i kostimerka Deborah Lynn Scott svoje su kipiće osvojili 1997. godine za `Titanic`.