Autostoper - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Autostoper

Autostoper

The Hitcher (2007.)

Rogue Pictures, Intrepid Pictures / Discovery film i video

90' horor, triler, film ceste

Režija:           Dave Meyers

Uloge: Sean Bean, Sophia Bush, Zachary Knighton, Neal McDonough, Kyle Davis, Skip O'Brien, Travis Schuldt, Danny Bolero

Scenario:        Eric Red, Jade Wade Wall, Eric Bernt

Producent/i:   Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Autostoper

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.17
29
0.00

Jezoviti triler koji pokazuje što se dogodi kada u svoj auto primite stopera koji je serijski ubojica. Remake sa Seanom Beanom u glavnoj ulozi.

Grace (Sophia Bush) i Jim (Zachary Knighton) putuju u New Mexico, a jedne kišne noći smiluju se strancu na cesti i odlučuju ga odvesti do motela. Tako neoprezno pokupe autostopera Johna (Sean Bean), ni ne sluteći u što su se uvalili - John je psihopatski ubojica u potrazi za žrtvama. Kada mu mladi par umakne, njihove nevolje tek počinju. John će sijati smrt gdje god da krene, no podvaljujući mladom paru sva ubojstva. Iako policija pretpostavlja da su Grace i Jim krivi, jednan istražitelj (Neal McDonough) misli drugačije. Bježeći od policije, a goneći pravog ubojicu, Jim i Grace učinit će sve ne bi li ostali živi i dokazali svoju nevinost. 

Kao što su filmski kritičari primijetili, ovo je još jedan u nizu rimejkova horora, koji se prilagođavaju današnjim tinejdžerima i ispadaju sve gori i gori. Izvorni 'Autostoper' iz 1986. stekao je kultni status, režirao ga je debitant Robert Harmon, a glumili su Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh i C.Thomas Howell. Istina, kritičar Roger Ebert mu je dao nula zvjezdica, ali s vremenom su i kritičari i publika počeli primjećivati kako u poplavi slashera koji su vladali 80-tih, napeti i uznemirujući triler o zagonetnom ubojici odskače od ostalih. Film je nudio kompleksni lik ubojice koji je imao ambivalentnu, a neki kažu i homoerotsku vezu sa svojom žrtvom. 

Zloglasni producent i sam redatelj, Michael Bay i njegova ekipa došli su na ideju ponovni snimiti 'Autostopera', a režiju su ponudili izvjesnom Daveu Meyersu, koji je režirao mnoge video-spotove, među ostalim i one za Britney Spears. Redatelj po vlastitom priznanju nije ispočetka ni vidio original, iako je izjavio da je veliki fan horora, te da ½želi napraviti 'Kad jaganjci utihnu' za tinejdžere½.  

Očito mu baš i nije uspjelo, Frank Scheck (The Hollywood Reporter) izjavio je da, 'iako izdanje iz 1986. nije bilo klasik, još uvijek je par svjetlosnih godina iznad ovog rimejka'. O Seanu Beanu kaže da mu je 'teško zamijeniti Rutgera Hauera, koji je bio istinski strašan u originalu, a priglupi scenarij u kojoj jedan čovjek desetkuje američku policiju, ne pomaže ovom filmu'. 

I James Berardinelli primjećuje da, 'iako nije tako velik glumac, Rutger Hauer ima snagu kojoj Bean nije dorastao'. Ronnie Scheib (Variety) također ističe da su, uz scenarij i režiju, glumci slaba točka filma, jer je Hauera i Jennifer Jason Leigh vrlo teško zamijeniti, a 'izvornik je bio odličan upravo zbog karimatskog nastupa Hauera'.

s.p.