Libertas - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Libertas

Libertas

Libertas (2006.)

Libertas, DDC, RAI, HRT

130' drama, biografski, povijesni

Režija:           Veljko Bulajić

Uloge: Sven Medvešek, Sandra Ceccarelli, Žarko Potočnjak, Goran Grgić, Andrea Buscemi, Maro Martinović, Mladen Vulić, Radko Polič, Vanja Drach, Vlatko Dulić

Scenario:        Veljko Bulajić, Mirko Kovač, Feđa Šehović, Ivo Brešan

Producent/i:   Aleksandar Črček, Loes Kamsteeg

Zemlja:          Hrvatska, Italija

Linkovi: imdb

Libertas

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

1.33
3
0.00

Filmska biografija najvećeg domaćeg komediografa Marina Držića, iz radionice  hrvatskog 'majstor za spektakle' - Veljka Bulajića.  

Izvedba komedije 'Dundo Maroje' Marina Držića ispred Kneževa dvora, središta vlasti Dubrovačke republike, okuplja plemstvo, veleposlanike i samoga Kneza. Duhovita alegorija licemjerja i nepravičnosti iziritira nazočne, te Knez napusti predstavu. Siva eminencija Republike, cenzor Luka, odlučuje iskoristiti priliku i poduzeti mjere protiv Marinove družine.

Prvi s kojim dolazi u sukob je gospar Zamanja, Držićev mecena, plemenitaš i bivši viceadmiral dubrovačke flote. Cenzor Luka optuži ga za urotu i baci ga u tamnicu. Ne uspjevši osloboditi oca, Zamanjina kći Deša pridruži se urotnicima protiv Senata pod vodstvom gospara Bučinića. U nadi da će dobiti potporu za svrgavanje vlasti u Dubrovniku odlazi u Firencu. Slijedeći vlastita uvjerenja i osjećaj za pravdu, Marin se pridruži urotnicima i teška srca odluči emigrirati u Firencu... 

Bulajićev film pamtit će se prije svega po dugom snimanju punom financijskih poteškoća, zbog čega je i završetak filma bio u pitanju. Na Puli 2006. osvojio je sporedne nagrade za kostimografiju i masku, a bio je i hrvatski kandidat za Oscara, ali nije ušao ni u uži krug. Iako je na premijeri na Puli pristojno napunio Arenu i dobio prosječno ocjenu publike od 4.41, u kinima je prošao loše, a ni kritičari ga nisu osobito voljeli. 

Kritičar 'Varietyja' Robert Koehler ocijenio je film 'staromodnom europskom kostimiranom dramom' s klasičnom podjelom na dobre i loše momke, a hvali jedino 'impresivnu balkansku produkciju'. Damir Radić (Nacional) zamjera mu 'oblikovnu staromodnost i redateljsku krutost','plošan Držićev lik',te 'iznuđenu, nerazrađenu i neuvjerljivu ljubavnu priču'. Ipak, hvali idejnu subverzivnost filma, te mu uzima za dobro što se 'povratničkim filmom bar nije osramotio kao Antun Vrdoljak 'Dugom mračnom noći''.

s.p.