Ubojice usamljenih srca - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ubojice usamljenih srca

Ubojice usamljenih srca

Lonely Hearts (2006.)

Millennium Films / UCD

108' krimi, drama, triler

Režija:           Todd Robinson

Uloge: John Travolta, James Gandolfini, Salma Hayek, Jared Leto, Laura Dern, Scott Caan, Bill Murray

Scenario:        Todd Robinson

Producent/i:   Holly Wiersma, Boaz Davidson

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Ubojice usamljenih srca

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.78
9
0.00

Sexy par (Salma Hayek i Jared Leto) lovi žrtve koje pljačkaju i ubijaju, a njih lovi par iskusnih policajaca – James Gandolfini i John Travolta.

Policijski detektivi Elmer C. Robinson (John Travolta) i Charles Hildebrandt (James Gandolfini) istražuju jedno samoubojstvo. Detektiv Robinson sporo se oporavlja od krivnje za samoubojstvo supruge, a utjehu traži u zagrljaju kolegice Rene (Laura Dern). Uskoro otkrivaju da je samoubojstvo vezano uz zločine koje čine Raymond Fernandez (Jared Leto) i Martha Beck (Salma Hayek). Film paralelno prati smrtonosni pohod perverznog para i potjeru za njima koju sprovode iskusni policajci... 

Film se temelji na istinitoj priči o zloglasnom paru ubojica koji su 40-tih godina ubijali udovice. Zvali su ih 'ubojice usamljenih srca', jer su ubijali bogate žene koje su se javljale na oglase za osobne kontakte (popularno nazvane 'usamljena srca'). I dok je Fernandez počeo s kriminalom zainteresiran za pljačku, kad se udružio sa zanosnom Marthom, zločini su postali sve smtonosniji. Taj par već je inspirirao dva filma koja smatraju remek-djelima, 'Honeymoon Killers' Leonarda Kastlea i 'Dark Crimson' Artura Ripsteina. I dok je smrtonosna Martha u stvarnom životu bila toliko debela da nije stala ni na električnu stolicu, u ovom filmu Marthu utjelovljuje ugodno zaobljena Salma Hayek. 

No, uvjerljivo najzanimljivi podatak iz veze stvarnosti i filma je ipak onaj da je policijski detektiv Elmer Robinson, kojeg u filmu tumači Travolta, djed scenarista i redatelja ovog filma, Todda Robinsona. Robinson je puno polagao na realizam, dok su prijašnje filmske biografije prikazivale ovaj par ubojica kao tragične likove, redatelj Robinson ih prikazuje jednostavno kao - sociopate. Korpuletni Gandolfini i Travolta odlično se snalaze u odijelima i stilu 40-tih, a po mišljenju mnogih prava zvijezda filma je Salma Hayek – lijepa, putena i crna kao grijeh, tipična 'femme fatale'. 

I dok kritičar 'Varietyja' uspoređuje Salmu Hayek s 'predivnom zmijom', a Peter Travers (Rolling Stone) tvrdi da 'ne možete skrenuti pogled dok su na ekranu Salma i Jared',  Frank Scheck (The Hollywood Reporter) smatra da su Salma Hayek, i osobito Jared Leto, posve krivo odabrani za ove uloge. On smatra da autor filma nije uspio uvjerljivo ispričati nijednu od dvije isprepletenih priča, a ocjenjuje i da je neke scene teško gledati zbog realističnog nasilja. Kritičari se i inače slažu u tome da je ovaj noir specifičan po šokantnom i nimalo glamuroznom prikazu nasilja, od onog koje čine ubojice, pa do državnog nasilja u vidu smrtne kazne.

s.p.