Slom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Slom

Slom

Fracture (2007.)

New Line Cinema / Continental film

113' triler

Režija:           Gregory Hoblit

Uloge: Anthony Hopkins, Ryan Gosling, David Strathairn, Billy Burke, Rosamund Pike, Embeth Davitz, Valerie Dillman

Scenario:        Glenn Gers, Daniel Pyne

Producent/i:   Charles Weinstock

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Slom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.64
42
0.00

Kako hladnokrvno ubiti svoju ženu, priznati ubojstvo i nekažnjeno se izvući iz zbrke, pokazat će vam zli Anthony Hopkins u sudskome trileru Gregoryja Hoblita.

Ted Crawford (Anthony Hopkins) uspješan je inženjer, sposoban da projektira najsloženije strojeve i naprave. No, isti taj nije sposoban zadovoljiti svoju suprugu (Embeth Davidtz) koja zadovoljstva traži izvan braka. Crawford se odlučuje na osvetu i ubija svoju ženu na potpuno hladnokrvan način – oči u oči, pucnjem u glavu. Ubrzo stiže policija i Crawford priznaje što je učinio. Čini se kao lagan slučaj, no javlja se problem – iz pištolja koji je pronađen u njegovoj kući nikada nije pucano, a ispostavlja se da je glavni policajac zadužen za Crawfordovo privođenje ujedno i ljubavnik njegove žene što iz pravne perspektive baca novo svjetlo na slučaj – je li riječ o prinuđenom priznanju?

Slučaja se prihvaća mladi i nadobudni odvjetnik Willy Beachum (Ryan Gosling) koji je na pragu prelaska u novu tvrtku s bolje plaćenim poslom. Uspješan i bahat, iza sebe ima čak 97 % osvojenih parnica. No, ono što je trebao biti rutinski slučaj za njega se pretvori u parnicu u kojoj će se mnogo toga naći u igri – njegova budućnost, ali i životi drugih ljudi.


'Slom', trailer

Žanr sudskih trilera žario je i palio prvom polovicom 1990ih godina, dok je u novome tisućljeću mjesto potražio na malim ekranima, djelomično se transformiravši u forenzičke serije tipa 'CSI'. Ne računajući 'Egzorcizam Emily Rose' u kojem je sudska drama efektno spojena s hororom, naša kina već dugo nisu prikazivala klasični sudski triler. 'Slom' je zato dobrodošlo žanrovsko osvježenje i u mnogočemu klasičan primjer toga žanra. Psihološka nadigravanja glavnih likova, naizgled nerazrješiv zločin i fatalna pogreška koja dovede do razrješenja slučaja, neki su od karakterističnih sastojaka koja se mogu naći u ovome filmu.

Redatelj 'Sloma' je Gregory Hoblit kojemu žanr sudskog trilera nije stran. Njegov 'Iskonski strah' (1996) s Richardom Gereom i Edwardom Nortonom mnogi smatraju ponajboljim ostvarenjem ovoga žanra, a filmografija mu broji još nekoliko kino filmova (npr. 'Posrnuli', 'Prava frekvencija', 'Hartov rat') i režiju nekoliko epizoda popularne TV-serije 'Newyorški plavci'.

Kritika je film jako dobro prohvatila. Pohvaljeni su nastupi Anthonyja Hopkinsa i Ryana Goslinga, a mnogi su primijetili nelogičnosti i rupe u priči. Tako Kevin Crust iz 'L. A. Timesa' kaže da je najbolje zanemariti nevjericu i uživati u glumačkim nadigravanjima dvojice glavnih glumaca, a Miriam Di Nunzio iz 'Chicago Sun Timesa' nazvala ga je 'nesavršenim, ali savršeno zabavnim'. No, bilo je i onih kojima su nelogičnosti smetale. Tako se Robert Denerstein poigrao s naslovom (fracture), izjavivši da 'čim počnete pažljivo gledati, u filmu se pojave pukotine'.