Posljednji put - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Posljednji put

Posljednji put

The Last Time (2007.)

Sony Pictures Home Entertainment / Blitz film i video

96' drama, satira

Režija:           Michael Caleo

Uloge: Michael Keaton, Brendan Fraser, Amber Valletta, Neal McDonough, Michael Lerner, David Jensen, Daniel Stern

Scenario:        Michael Caleo

Producent/i:   Adam Rosenfelt, Peter Samuelson

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Posljednji put

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
4
0.00

Michael Keaton 'obrađuje' zaručnicu Brendana Frasera na njihovom krevetu, dok Fraser pored njih spava mrtav pijan. Najozbiljnije.

Ciničan, bahat, bezobrazan i uspješan – to su izrazi koji bi najbolje mogli opisati Teda (Michael Keaton), prodajnoga agenta oštra jezika koji s jednakim guštom u 'pisaću mašinu' stjera kolege s posla, vlastioga šefa i klijente. No, budući da je zaslužan za 70 % prodaje cijeloga odjela, Ted može mirne duše nastaviti kako mu odgovara. U život mu uskoro ulazi Jamie (Brendan Fraser), optimističan i drag mladić koji se zahvaljujući uspjehu u provinciji zajedno sa zaručnicom Belise (Amber Valletta) doselio u Veliku Jabuku gdje planiraju započeti nov obiteljski život.

No Jamieju nikako da krene. Neuspjeh u sklapanju i najjednostavnijih poslova odrazi se na njegov emocionalni i psihološki život i uskoro pada u depresiju. Tako se jedne večeri nalije u jednome striptiz-baru, a Ted ga doveze kući. I dok zajedno s njegovom ženom svlaći Jamieja za spavanje, među njima frcnu iskre i oni se poseksaju na krevetu pored uspavanog Jamieja. Kako će se priča razvijati dalje, provjerite sami.


'Posljednji put', trailer

'Volim se poigravati stereotipima i idejom suprotnosti vanjskog ponašanja i unutarnje ličnosti. Mislim da su ljudi koji izvana djeluju surovo i kruto iznutra zapravo nježni, i obrnuto', izjavio je redatelj Michael Caleo. Inspiriran Davidom Mametom ('The Spanish Prisoner', 'Glengarry Glen Ross'), Caleov film obiluje žustrim i dinamičnim dijalozima, neprestano balansirajući između drame i komedije, dok na samome kraju gledatelja čeka i iznenađenje.

Michael Caleo scenaristički se izbrusio na popularnim TV-serijama poput 'Obitelji Soprano' i i 'Vatrenih dečkiju' u kojima je crni humor znao zaoštriti dramske momente i začiniti one smiješne, a takvih prizora ne nedostaje ni u njegovu dugometražnom redateljskom prvijencu. Spomenimo i to da filmu ne nedostaje seksi prizora, a mnogo se pričalo o sceni seksa Teda i Belise – pored pijanoga Jamieja! 'Ta je scena jedan od glavnih razloga zbog kojih sam filmu dao zeleno svjetlo', kaže producent Adam Rosenfelt.

Što se tiče recepcije filma među kritikom, 'cream of the crop' Rotten Tomatoesa film je jednoglasno ocijenio negativno. Većina se okomila na nevjerojatan rasplet filma, pa tako Jack Matthews iz 'New York Daily Newsa' kaže da film djeluje kao da je redatelju prvo na pamet pao rasplet i onda počeo smišljati načine kako da popuni vrijeme da dođe do njega. 'Nije to loše', kaže Matthews, 'ali doći do raspleta u ovome slučaju nije zabavno'. S druge strane, Chuck O'Leary rekao je da film vrlo vješto hoda granicom između crne komedije i ozbiljne drame, nazvavši ga 'jednim od najboljih filmova godine'.