Pisci slobode - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pisci slobode

Pisci slobode

Freedom Fighters (2007)

Paramount Pictures / Blitz film i video

123' drama

Režija:           Richard LaGravenese

Uloge: Hilary Swank, Imelda Staunton, Patrick Dempsey, Scott Glenn, Mario

Scenario:        Richard LaGravenese

Producent/i:   Tracy Durning, Nan Morales, Hilary Swank

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Pisci slobode

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.41
17
0.00

Mlada učiteljica Hillary Swank provodi vlastiti 'stay in school' program nastojeći ukazati mališanima na važnost obrazovanja.

Mlada, 23godišnja Erin Gruwell (Hillary Swank) netom je diplomirale te po prvi puta kročila u učionicu kao nastavnica, u srednjoj školi Wilson High. Razred joj se sastoji od čušpajza afroamerikanaca, azijata, latinoamerikanaca i velikog broja delikvenata bez perspektive koji samo čekaju da se oglasi zvono.

Poveziju ih jedino mržnja jednih prema drugima i obveza da zajedno provode vrijeme u školskim klupama. Pucnjava na ulici, sukobi na rasističkoj osnovi uz visoku dozu netrpeljivosti čine Erinin posao teškim. Njezina nastojanja da ih aktivno uključi u nastavu daju rezultata tek nakon promjene pristupa.

Pušta im njihovu glazbu te ih uspjeva navući na Dnevnik Anne Frank, tragičnu priču iz druge vrste geta s kojom se donekle mogu poistovjetiti te istovremeno shvatiti da je njihova patnja ipak beznačajna u usporedbi sa onom autorice dnevnika. To ih otvara i animira da podjele vlastita života iskustva i pronađu nove ciljeve u životu (osim onog da napune 18 i maknu se iz škole).

Film je snimljen prema dnevniku Erin Gruwell 'The Freedom Writer's Diaries: How a Teacher and 150 Teens Used Writing to Change Themselves and the World Around Them'.

i.k.