Lak za kosu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lak za kosu

Lak za kosu

Hairspray (2007.)

New Line Cinema / Continental film

117' komedija, glazbeni

Režija:           Adam Shankman

Uloge: John Travolta, Michelle Pfeiffer, Queen Latifah, Christopher Walken, Amanda Bynes, James Marsden, Brittany Snow, Nicole Blonsky, Zac Efron, Allison Janney

Scenario:        Leslie Dixon

Producent/i:   Neil Meron, Craig Zadan

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Lak za kosu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.64
25
0.00

Mršavice, sakrijte se, debeljuce rulaju! Nikki Blonski razvaljuje na plesnome podiju, sukobljava se sa zlicom-Pfeiffericom, a mati joj je - Travolta.

Baltimore 1960ih. Frizure su natapirane, haljine šuškave i široke, na plesnjacima se plešu 'mashed-potatoes' i 'cha-cha-cha', a sve je okruženo atmosferom ne toliko pritajene rasne netrpeljivosti. Segregacija u televizijskim emisijama i na plesnome podiju nije nikakva novost, no crni i bijeli ipak će na kraju uspjeti uhvatiti zajednički ritam, predvođeni mlađahnom i pretilom Tracy Turnblad (Nikki Blonski).

Tracy ima nekoliko (desetaka) kila viška i u školi nije među najboljima, ali ako nešto zna – onda zna plesati! Smisao za ritam, liberalni svjetonazori i optimističan pogled na svijet, doveli su je do ostvarenja njezina životnog sna – sudjelovanja na Corky Collins Showu, tinejdžerskoj plesnoj TV-emisiji. Svoje pojicaavljivanje pred kamerama Tracy odmah iskorištava kako bi skrenula pozornost na problem rasne segregacije u Baltimoreu, čime staje na žulj Velmi Von Tussle (Michelle Pfeiffer), zlobnoj producentici koja ne želi 'obojane plesače' u svojoj emisiji te svoj položaj iskorištava kako bi proslavila vlastitu kćer Amber (Brittany Snow). No, uz pomoć obitelji i prijatelja, Tracy će naći način kako da se suprotstavi zlobnoj Velmi, ali i učini nešto plemenito.

'Lak za kosu', trailer

Iako će ga mnogi automatski povezati s istoimenim kultnim filmom Johna Watersa iz 1988., najnovija verzija 'Laka za kosu' zapravo je adaptacija nagrađivane kazališne predstave iz 2002. (8 osvojenih Tonyja, uključujući i onog za najbolji mjuzikl) – koja je pak adaptacija Watersova originala. Svo troje dijele iste likove i vrlo sličnu priču, iako se po mnogočemu razlikuju. Watersova verzija campy je retro-mjuzikl u kojem je naglasak stavljen na grotesku i satiru, dok je kazališna verzija zadržala campy-okus originala, ali je i uvela neke promjene u skladu s konvencijama kazališnog mjuzikla.

Prije nego se bacio na konkretno režiranje, redatelj i koreograf Alan Shankman tražio je od Watersa savjet oko pristupa materijalu. Waters mu je na to pametno odgovorio da se ne ugleda niti na njegov film, niti na predstavu, nego da nađe svoju vlastitu verziju. Shankman se na posljetku priklonio kazališnom 'Laku', snimivši dinamičan i zabavan film s dojmljivim koreografskim točkama te stiliziranim kostimima i šminkom. Spomenimo još i to da je studio angažirao scenarista Leslieja Dixona ('Mrs. Doubtfire', 'Freaky Friday') kako bi smanjio campy-ton svojih prethodnika.

Kritika ovoga puta nije štedjela na pohvalama pa film ima vrtoglavih 93 % pozitivnih recenzija na Rotten Tomatoesu. Ty Burr iz 'Boston Globea' nazvao ga je eksplozijom industrijski snažnog dobrog raspoloženja, pripremljenog od strane vrlo pametnih profesionalaca show-biza, s domišljatošću, strasti i prstohvatom pomaknutosti. 'Otpor je uzaludan', kaže Ty Burr. Paul Clinton sa CNN.com nazvao ga je kvalitetnim event-filmom koji podsjeća da zabava dolazi u svim oblicima i veličinama. S druge strane, Peter Bradshaw iz 'Guardiana' zamjerio mu je prikrivanje gay potkonteksta, izjavivši da iako izgleda kao da odašilje heteroseksualnu poruku, film podsjeća na 'veliki i šareni ormar koji odbija prikazati svoj sadržaj'.

I malo upozorenje ljubiteljima trivijalnosti – nikako ne propustite početak gdje se Waters pojavljuje u cameo-ulozi. A pazite kako trepćete jer u ostatku filma možete vidjeti i Ricki Lake (Tracy iz originalnog 'Laka') te redatelja Shankmana i skladatelja Marca Shaimana.