28 tjedana kasnije - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      28 tjedana kasnije

28 tjedana kasnije

28 Weeks Later (2007.)

Fox Atomic / Continental film

101' akcija, horor, ZF

Režija:           Juan Carlos Fresnadillo

Uloge: Robert Carlyle, Rose Byrne, Jeremy Renner, Harold Perrineau, Catherine McCormack, Imogen Poots, Idris Elba, Mackintosh Muggleton

Scenario:        Juan Carlos Fresnadillo, Lopez-Lavigne, Rowan Joffe, Jesus Olmo

Producent/i:   Enrique López Lavigne, Andrew Macdonald, Allon Reich

Zemlja:          VB, Španjolska

Linkovi: službeni site
imdb

28 tjedana kasnije

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.51
43
0.00

Nakon Boylea i Cuarona, Britanci ponovno predviđaju apokalipsu. Stanovnici se polako vraćaju u razrušeni London, no zaraza je još uvijek tu. I širi se.

Prije pet godina svjetska je kina poharao tajanstveni virus koji je zarazio cijelu Veliku Britaniju, pretvarajući njezino preživjelo stanovništvo u masu zombi-likih kreatura sa strašću za sprintanjem i ljudskom krvlju. '28 dana kasnije', postapokaliptični horor Dannyja Boylea i Alexa Garlanda, izvrsno su prihvatili i publika i kritika, a mnogi ga već proglašavaju jednim od ključnih horora 21. stoljeća. Treba li uopće spomenuti da je nastavak bio neizbježan?

Radnja se tako nastavlja na onu u prvome dijelu, no nemogućnost glumačke ekipe (Cillian Murphy i Naomie Harris) da reprizira svoje uloge zbog obaveza na drugim projektima, filmaši su odlučili uvesti nove likove te ih smjestiti u nove, promijenjene okolnosti. Situacija u Britaniji nešto je sigurnija – zaraženi su poumirali i zemlja je spremna za ponovno naseljavanje. Uz pomoć američke vojske, šačica se preživjelih vraća u London gdje pokušavaju obnoviti svoje nekadašnje živote, a sve pod budnim okom vojne straže.

Naš je junak ovoga puta Don (Robert Carlyle), čovjek koji je ostao bez svoje supruge, ali se zato ponovno susreo s djecom – Andyjem (Mackintosh Muggleton) i Tammy (Imogen Poots). No, klincima se ne sviđa život u strogo čuvanoj zajednici i jednoga dana bježe kako bi pronašli svoj dom iz djetinjstva. Ono što slijedi je akcija spašavanja, sukobljavanje s preživjelim žrtvama virusa i sadističkim vojnicima, a klincima se sprema i zanimljivo otkriće – njihova majka nije toliko mrtva kako su oni mislili…

'28 tjedana kasnije', trailer

Iza kamere se ovoga puta našao Juan Carlos Fresnadillo, našoj publici najpoznatiji po trileru 'Intacto'. Boyle i Garland su se zbog zauzetosti na 'Sunshineu' morali zadovoljiti ulogama izvršnih producenata, iako je zanimljivo da je Boyle i snimio nekoliko naknadnih prizora. Fresnadillo je odlučio preuzeti stil originalnoga filma, montirajući prizore snimljene kamerom iz ruke u niz kratkih i dinamičnih kadrova, kako bi što ekspresivnije dočarao akciju, ali i postapokaliptični svijet (bliske) budućnosti.

I kako stvari stoje, napravio je više nego dobar posao jer su kritike za film ponovno izvrsne. A. O. Scott iz 'New York Timesa' nazvao ga je brutalnim i iscrpljujuće zastrašujućim, ali je istaknuo da je riječ o pametnome filmu – idejno i tehnički. Lisa Schwarzbaum iz 'Entertainment Weeklyja' kaže da film uvjerljivo dočarava jezivi svijet jedne 'zaustavljene' civilizacije, a Kevin Williamson uočio je da je glavnina strave smješta među moralne odluke likova u kriznim situacijama i njihove postupke, što je po njemu oznaka pravoga horora.

Negativne kritike uglavnom su bile vezane uz ponavljanje situacija iz originala, ali i uz nedovoljno originalnu priču i nerazvijene likove. Jan Stuart nazvao ga je 'hiperboličkom vježbom filmskoga nihilizma koji skriveno značenje pokušava naći u previše ubijanja', a Brian Tallerico 'napao' je film vlastitim oružjem: 'Film podsjeća na žrtvu virusa kojoj je kap zaražene krvi upravo upala u oko – brza, glasna i bez ikakve mislio o bilo čemu'.

Treći se nastavak filma već sprema. Prilikom promocije 'Sunshinea', Danny Boyle je izjavio kako će ovoga puta zasjesti u redateljsku stolicu, a navodno već ima ideju kako da radnju odvede još dalje te kvalitetno zaključi priču koja će prerasti u trilogiju. Film radnoga naslova '28 mjeseci kasnije' najavljen je za 2009.