Tragač - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tragač

Tragač

Pathfinder (2007.)

20th Century Fox / Continental film

99' akcija, avantura, drama

Režija:           Marcus Nispel

Uloge: Karl Urban, Moon Bloodgood, Russell Means, Clancy Brown, Jay Tavare, Nathaniel Arcand, Ralf Moeller

Scenario:        Laeta Kalogridis, Nils Gaup

Producent/i:   Lee Nelson, Bradley Fischer, John M. Jacobsen

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Tragač

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.47
15
0.00

Triumpho 24.06.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Pathfinder

Krtike ga baš i nisu mazile pa sam bez većih očekivanja odlučio pogledati ovaj uradak. Glavni razlog moje odluke svakako su vikinzi o kojima postoji jako malo filmova ( u novije vrijeme gledao sam Outlander koji je unatoč odličnoj ideji i efektima te Caviezeleu u glavnoj ulozi, podbacio )iako je vrelo njihove tradicije, kulture i mitologije nepresušno. Film zadovoljava prvi uvjet kinematografije, zabavu. Sukob indijanaca ( šteta što nije definirano o kojem se plemenu točno radi jer bi se tada možda dodala dimenzija više u razradi priče ) i vikinga dobra je ideja koja je mogla biti izvedena i mnogo bolje, no i ovako ćete se sasvim pristojno zabaviti. Priča o osveti već je dosadna i prožvakana, međutim, uvijek je efektna te se gledatelj lako opredjeljuje na stranu glavnog lika. Lokacije na kojima je film sniman ostavljaju bez daha te su svakako njegov najbolji dio. Kostimi su jako dobri kao i cjelokupna scenografija. Efekti su pristojni, iako su mogli biti i bolji ali barem nema previše CGI izdrkavanja ( kao u 10000 BC npr.). Gluma je neloša ali konkretna karakterizacija likova u potpunosti je izostala što pridonosi osjećaju nepovezanosti radnje. Osobno me zasmetalo što vikinzi govore svoj jezik, dok indijanci pričaju na engleskom što pomalo uništava inače dobru atmosferu kojom je film prožet. Ljubavna priča je bila potpuno nepotrebna, ali ako je već ubačena, glumci su se trebali više potruditi jer njihov odnos izgleda umjetno i nedorečeno. Zaključak : Film koji definitivno nije zaslužio tako loše kritike ali niti hvalospjeve, ubotrebljiv za jednokratno ubijanje dosade.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 27.03.2008 Ocjena recenzije : 2.0

Conan 21. st.

Čuo sam dosta podijeljene kritike o ovom filmu. Neki su rekli da je jako loš,neki da je čisto ok. Mene je trailer bio baš privukao a i osobno se ne obazirem previše na takve komentare dok i sam ne pogledam film. Ali bio sam ipak malo iznenađen poprilično niskom ocjenom na imdb-u 5.2/10,a ni rottentomatoes nije bio ništa blaži,tek 11%! Tko zna,možda zbog nekih niskih očekivanja potaknutim tim brojkama,možda zbog nečeg drugog,ostao sam oduševljen filmom,tim više što filmova o Vikinzima i nema nešto puno.
Uglavnom,velika mana filma je jednolična i prejednostavna priča koja se zasniva samo na osveti. Ali ja osobno mu to nezamjerjam. Samim time i likovi nisu nešto dubokoumni, ali mislim da se od ovog filma niti ne traži neka dubokoumna karakterizacija likova. Njegova namjena je da prvenstveno zabavi gledatelje i mislim da u tome uspijeva. Na kraju krajeva čak su i samo autori priznali da im je prvenstvena namjera bila napraviti cool stripovski film,a u tome su itekako uspjeli jer da ne znam bolje,rekao bih da se radi o strip ekranizaciji. Dapače,u ovom slučaju je film poslužio kao strip ekranizacija.
Uglavnom svidio mi se taj spoj Indijanaca i Vikinga,mistike,fantasya,akcije pa čak mjestimice i horora pošto vikinzi u nekim kadrovima djeluju ko neka čudovišta - demoni. Ne znam zašto ali film me je u svojoj cjelini podsjetio nekako na Conana,na famozne i poznate fantasy ilustracije umjetnika kao što su Luis Royo, Boris Valeyo, John Howe te posebice Frank Frazzeta. Stoga se usuđujem čak proglasiti ovaj film svojevrsnim Conanom 21. stoljeća,jer s vizualne strane on zbilja zaslužuje tu titulu. Izvrsni stirpovski kadrovi, fotografija, lokacije, sve djeluje baš Conanovski. Čak je i Karl Urban,koliko god on meni bio nekako "antipatičan" glumac savršeno legao za ovu ulogu. Doduše imam još neke primjedbe na ritma filma koji varira unatoč non stop akciji te na kontinuitet radnje,tj. neke montažne greške. No i to mu mogu oprostiti.
U svakom slučaju,jako dobra zabava.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rocky_71 07.03.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Očekivalo se da će postići veći uspjeh,ali da bi to napravio trebali su se producenti i redatelji malo više potruditi. Meni se film osobno dopada jer volim priče o vikinzima i šuljanje po šumi, mačevanje i odrubljivanje glava

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

devlishus 08.10.2007 Ocjena recenzije : 0.0

kad se hogarov sin izgubi

nađu ga indijanci.kombinacija posljednjeg mohikanca i apokalipta.vise ovakvih filmova nije na odmet.brutalne scene i naivni likovi,dovoljno da se ubije sat i pol

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

tomos 25.09.2007 Ocjena recenzije : 0.0

Grozno

Scene i kostimografija su OK, ali scenarij je ocajan.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

wanted 12.09.2007 Ocjena recenzije : 4.0

spektakularno snimljen film pun dinamike, super mi je bila kostimografija i ambijenti gdje je snimano... ali od radnje sam očekivo nešto više ali sveukupno gledljiv film

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

damirooo 11.09.2007 Ocjena recenzije : 3.0

bas kao apocalypto

ako vam se svidio apocalypto, ovo je film na istu šablonu

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Demostant 09.09.2007 Ocjena recenzije : 1.5

Simple...

Jednostavna i krvava zabava bez previše kompliciranja. Po načini snimanja bih se usudio reći da podsjeća na film 300 (comic like), mada je 300 značajno kvaliteniji film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: