Ripley pod zemljom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ripley pod zemljom

Ripley pod zemljom

Ripley Under Ground (2005.)

Fox Searchlight Pictures / Blitz film i video

98' drama, romansa, triler

Režija:           Roger Spottiswoode

Uloge: Barry Pepper, Alan Cumming, Jacinda Barrett, Claire Forlani, Tom Wilkinson

Scenario:        W. Blake Herron, Donald E. Westlake, Patricia Highsmith

Producent/i:   Steve Christian, Michael C. Ohoven, William Vince

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Ripley pod zemljom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.25
4
0.00

Poduzetni Amerikanac nastoji prikriti ubojstvo mladog umjetnika ne bi li eksploatirao njegova djela i masno zaradio.

Tom Ripley (Barry Pepper) se kreće u umjetničkim krugovima prijateljujući sa Londonskom kremom, među ostalima i sa Derwattom, mladim umjetnikom u usponu i Jeffom, vlasnikom galerije u kojoj samo što se nije otvorila Derwattiva izložba. Netom prije otvorenja Derwattov životni put završava kada se sa sportskom jurilicom zabija u drvo.

Početni šok zamjenjuje plan koji bi Ripleya i njegove suučesnike trebao učiniti bogatim ljudima. Umjesto tugovanja Ripley & co. se bacaju na krivotvorenje njegovih djela ne bi li ih što unosnije prodali. Plan mu se pokazuje kao vrlo isplativ sve dok netko ne otkrije da su djela krivotvorena i zaprijeti da će objelodaniti svoja saznanja svijetu.

Ripley na to saziva press konferenciju za čije se potrebe prerušava u preminulog umjetnika ne bi li tako dokazao da je živ te da stoji iza tih djela. Njegova parada nije uspjela impresionirati ljubitelja Derwattovih djela (Willem Dafoe) koji tvrdi da poznaje njegove radove bolje od samog umjetnika.

Ripley ga naknadno poziva na svoje imanje gdje ga odlučuje ubiti. To će mu pak osigurati stalnu pratnju detektiva koji traga za nestalim.

Ovo je nakon filmova 'Purple Noon', 'The American Friend', 'The Talented Mr. Ripley' i 'Ripley's Game' još jedna u nizu adaptacija novela Patricije Highsmith.

i.k.