Bolesno - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bolesno

Bolesno

Sicko (2007.)

Weinstein Co. / Discovery Film i Video

113' dokumentarni

Režija:           Michael Moore

Uloge: Michael Moore, George W. Bush, William Maher, Linda Peeno, John Graham, Richard Nixon

Scenario:        Michael Moore

Producent/i:   Meghan O'Hara, Michael Moore

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
imdb

Bolesno

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.32
34
0.00

Michael Moore je u bolnici? Bez brige, nije bolestan on, nego američko zdravstvo, a Moore samo pokazuje kako korporacije tjeraju pacijente - iz bolnica.

'Sicko' je najnoviji hit angažiranog Michaela Moorea. Najpoznatiji američki (a možda i svjetski) dokumentarist već se sukobio s Bushom ('Fahrenheit 9/11') i lobijem ljubitelja oružja ('Ludi za oružjem'). Sada je krenuo na još jačeg protivnika – američki zdravstveni sustav kojim dominiraju privatne osiguravajuće tvrtke. Privatnici, kao privatnici - brinu se prvenstveno za profit pa im je u interesu odbijati zahtjeve bolesnika za liječenjem, jer to tvrtki donosi uštede. Što to znači za pacijente, Moore prikazuje na primjerima običnih građana kojima je uskraćena liječnička skrb. Najdrastičniji primjer je beba koja je umrla jer njezina majka nije imala zdravstveno.  

Moore pokazuje povijesni pregled zdravstva u Americi, intervjuira brojne pojedince i obitelji, te putuje po svijetu i analizira zdravstvo u ostalim zemljama.  Da bi pokazao kako izgleda opće zdravstveno osiguranje, Moore uzima i žrtve terorističkih napada 11. rujna kojima je uskraćena zdravstvena pomoć, i vodi ih tamo gdje se nada da će im pružiti pomoć. Prvo ih vodi u američki zatvor u Guantanamu, gdje ih odbijaju (iako liječe osumnjičene teroriste!), a zatim u komunističku Kubu, gdje ih - prihvaćaju... 


'Sicko', r: Michael Moore, trailer

Uvijek pun kotroverzi, Moore je i ovaj put je napravio ono što najbolje radi - privukao puno publiciteta. Nada se da će ovaj dokumentarac imati veći utjecaj na društvo nego njegovi prethodni projekti za koje smatra da nisu dovoljno ozbiljno shvaćeni. No, vlasti i moćne korporacije su ozbiljno shvatile 'Sickoa' i  - uzvratilei udarac. Prvo su mu zamjerili zabranjeni posjet Kubi, preko CNN-a ga lažno napadali da je krivotvorio podatke, namještali mu negativne recenzije, a Moore je tvrdio i da je cijeli film 'procurio' na internet jer je netko htio uništiti kino-distribuciju filma. U svakom slučaju, Moore je nastavio s promocijom 'Sickoa' i nije se previše osvrtao na napade, već je desničarskim republikancima ponudio besplatno pranje prljavog rublja.

Iako Mooreu nisu iskopali nijedan pravi skandal, otkriveno je da je 'Sickou' bez dopuštenja koristio inserte iz slovenske 'Naše male klinike', ali se nagodio i obećao - besplatno gostovanje u serijalu.  

Film je postigao veliku gledanost širom svijeta, a kritike na RottenTomatoes su na astronomsko visokih 92% pozitivnih ocjena. Kritičari redom pišu hvalospjeve filmu, čak i oni koji ga prije nisu baš previše voljeli. Tako Ty Burr (Boston Globe) tvrdi da je to 'Mooreov najbolji i najfokusiraniji film dosad', a Kenneth Turan (Los Angeles Times) ga naziva 'Mooreovim najboljim, najdojmljivijim, i najprovokativnijim filmom, značajno drukčijim od ostalih njegovih filmova'. Kirk Honeycutt (The Hollywood Reporter) proglašava 'Sicko' 'inteligentnom i duhovitom dijagnozom, koja zahtijeva tretman bolesnog američkog zdravstvenog sustava', a Mick LaSalle (San Francisco Chronicle) efektno zaključuje: 'Sicko će uplašiti ljude  - i trebao bi.'

s.p.