Bulevar sumraka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bulevar sumraka

Bulevar sumraka

Sunset Boulevard (1950.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

110' drama, romansa, noir

Režija:           Billy Wilder

Uloge: Buster Keaton, Lloyd Gough, Hedda Hopper, Anna Q. Nilsson, H. B. Warner

Scenario:        Billy Wilder, D.M. Marshman Jr., Charles Brackett

Producent/i:   Charles Brackett

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Bulevar sumraka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.86
7
0.00

Wilderovo kultno ostvarenje jedna je od najznačajnijih hoolywoodskih satira ispričana kao monolog mrtvaca, preminulog scenarista u bazenu.

Jedan od prvih prizora koje imamo prilike vidjeti je leš Hollywoodskog scenarista Joea Gillsa (William Holden) koji pluta u bazenu. Od tog trenutka počinje monolog preminulog filmaša koji će nam pokušati rasvjetliti okolnosti nesreće kojom je okončan njegov život.

Isprav Joe nije bio odveć uspješan u svom poslu što ga je primoralo da se zaduži. U bijegu od utjerivača dugova naći će se u Bulevaru sumraka, točnije u napuštenoj vili u kojoj živi dama u godinama i njezin ekscentrični butler Max von Mayerling (Erich von Stroheim).

Oni zaključuju da je Joe pogrebnik koji je došao organizirati pogrem netom preminulog čimpanze, daminog kučnog ljubimca. Isposavlja se da je dama Norma Desmond (Gloria Swanson), bivša velika zvijezda nijemog filma.

Nakon početnih nesporazuma Norma angažira Joea da prepravi scenarij za film kojim planira svoj veliki povratak na scenu. Joe prihvaća posao uglavnom zbog novca no situacija će se zakomplicirati kada mu Norma izjavi svoju ljubav. Nakon što ju odbije i napusti kuću Norma pokuša počiniti samoubojstvo.

Ovaj je projekt zamišljen kao komedija o bivšoj zvijezdi nijemog filma i scenaristu koji ju pokušava iskoristiti. Wilder je protno želio Mae West, Mary Pickford i Polu Negri dok je Montgomery Clift bio prvi izbor za ulogu scenarista Joea no ovaj je odbio s obrazloženjem da ne može glumiti mladića kojeg kontrolira dvostruko starija žena.

Zanimljivo je za istaknuti da je Holden svoj monolog trebao držati u mrtvačnici plahtom pokrivenim mrtvacima no takvo otvaranje filma činilo se prenaglašeno smiješnim.

i.k.