Asterix i Vikinzi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Asterix i Vikinzi

Asterix i Vikinzi

Astérix et les Vikings (2006.)

M6 Films / UCD

78' avantura, animirani, komedija

Režija:           Stefan Fjeldmark, Jesper Møller

Scenario:        Jean-Luc Goossens, Stefan Fjeldmark, Philip LaZebnik

Producent/i:   Lilian Klages, Anders Mastrup

Zemlja:          Francuska, Danska

Linkovi:

službeni site
imdb

Asterix i Vikinzi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.75
4
0.00

Jači od Supermana i spretniji od Spidermana, galski superheroji Asterix i Obelix vraćaju se u akciju u izvornom, crtanom izdanju.

U galsko selo dolazi Justforkix, poglavičin arogantni nećak iz Parisiuma, a ratnici Asterix i Obelix dobijaju zadatak da ga podučavaju i da naprave 'pravog muškarca' od njega. Uskoro se Vikinzi iskrcavaju u Galiju i otimaju Justforkixa, pa su Asterix i Obelix prinuđeni da krenu u potragu za njim koja će ih odvesti do dalekog, hladnog sjevera. Prijeti im sukob s Vikinzima, ali nalaze saveznika u Abbi, emancipiranoj kćerki vikinškog poglavice koja se zaljubljuje u Justforkixa...  


'Asterix i Vikinzi', r: Stefan Fjeldmark, Jesper Møller, trailer

Asterix je još uvijek ostaje vrlo popularan strip, osobito u Francuskoj, gdje zadnje izdanje ima veću nakladu i od Harryja Pottera. Zato nije čudno da se stalno snimaju novi nastavci dugometražnog Asterixa, koji i dalje čuva Gale/Francuze od globalizacije i najezde stranaca. Nakon igranih filmova s Gérardom Depardieuom, Asterix i prijatelji vratili su se svojim crtanim korijenima, junaci stripa najbolje se ipak osjećaju u animiranom filmu. Film je napravljen u dansko-francuskoj koprodukciji, Danci (Stefan Fjeldmark i Jesper Møller) su se prihvatili režije, Francuzi sinkronizacije, a međunarodna ekipa animatora oživjela je scenarij rađen po stripu Goscinnyja i Uderza.  

Film obiluje forama na račun modernih trendova (SMS poruke, disko glazba, konzumerizam), pa većina kritičara ističe kako je riječ o zabavnoj komediji koja je očito namijenjena i tinejdžerima koji su glavna kino publika. Tako Lisa Nesselson (Variety) hvali animaciju koja je bliska izgledu stripa, no primjećuje neobičan, ali očito komercijalan izbor glazbe – songove 'Eye of the Tiger' i 'Super Freak'. Neil Smith (BBC) također ocjenjuje da 'mlađi obožavatelji neće biti razočarani ovom adaptacijom', a Steve Rose (Guardian) naziva film zabavnim ali i lako zaboravljivim, a osobito ga preporučuje '11-godišnjacima koji moraju preležati visoku temperaturu u krevetu'.

s.p.