Čudovište - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čudovište

Čudovište

Monster (2003.)

Newmarket Films / UCD

109' krimi, drama

Režija:           Patty Jenkins

Uloge: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Lee Tergesen, Annie Corley

Scenario:        Patty Jenkins

Producent/i:   Charlize Theron, Matt Damon, Clark Peterson, Brad Wyman, Mark Damon, Donald Kushner, Sammy Lee

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Čudovište

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.92
53
0.00

"Monster" prikazuje devet mjeseci Aileeninog života tijekom kojih je ubila šest svojih "klijenata" koji su je pokušali silovati. A Charlize rastura. Slažu se svi!

Aileen Wuornos imala je najgore djetinjstvo koje možete zamisliti. Odrastala je u obitelji u kojoj su zloupotreba droga i opijanje bili normalna pojava. Od rane dobi seksualno su je zlostavljali njeni bliski rođaci kao i dječaci iz susjedstva. S devet godina počela se prostituirati kako bi se prehranila jer su je roditelji naveliko zapostavljali.

Nije išla u školu. Zatrudnjela je s dvanaest godina te pobacila, zbog čega su je roditelji izbacili iz kuće. Preselila se na Floridu i nastavila se prostituirati, uglavnom uz autoputeve, kao "društvo" kamiondžijama. Započela je lezbijsku vezu. I počela je ubijati. Pogubljena je 2002. godine.

Kako bi što više fizički nalikovala Aileen, Charlize Theron se za ulogu morala udebljati, nositi lažne zube i mnogo make-upa. No uspjeh koji su postigli vizažisti svakako je manje važan od uspjeha kojeg je Charlize ostvarila svojom glumom. Po mnogim kritičarima, njezina interpretacija poremećene serijske ubojice jedno je od najboljih glumačkih ostvarenja prošle godine. Potvrđuje to i dobiveni Zlatni globus te mnogo prestižniji Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu. "Nema tog sala i proteze koji bi mogli prikriti lošu glumu, ona je nevjerojatna u ovom filmu", rekla je Christina Ricci koja glumi Aileeninu ljubavnicu Selby.

Redateljica "Monstera" Patty Jenkins odlučila je ovu potresnu priču ispričati s Aileeninig gledišta - priču o tome kako su nestale njezine iluzije o princu na bijelom konju. Nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva Aileen u baru upoznaje Selby Wall koju su roditelji otjerali od kuće zbog homoseksualnog iskustva. Iako Aillen nije lezbijka, započinje vezu sa Selby jer joj pruža sigurnost i ljubav. Bezuspješno se pokušava zaposliti pa se, na nagovor Selby, vraća prostituciji. Tada biva brutalno silovana što u njoj pokrene nagon za osvetom. I ubijanjem.

Patty Jenkins je mnogo puta intervjuirala Aileen u 12 godina, koliko je osuđena serijska ubojica čekala na izvršenje smrtne kazne. Prije pogubljenja predala je Jenkinsovoj stotine pisama koje je napisala razmišljajući o svom životu. Selby Wall nije htjela imati nikakve veze s filmom.

"Monster" nije priča o čudovištu. Priča je to o čudovišnom životu žene čija su grozna djela posljedica jednako grozomornih okolnosti. Pa pogledajte film i imajte na umu ono što je izjavila Charlize Theron: "Ona je bila samo ljudsko biće. Mislim da je upravo to promaklo ljudima."