Obračun kod O.K. korala - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Obračun kod O.K. korala

Obračun kod O.K. korala

Gunfight at the O.K. Corral (1957.)

Paramount Pictures

122 min vestern

Režija:           John Sturges

Uloge: Burt Lancaster, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Jo Van Fleet, John Ireland, Lyle Bettger, Frank Faylen

Scenario:        George Scullin

Producent/i:   Hal B. Wallis, Paul Nathan, Joseph H. Hazen

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDB

Obračun kod O.K. korala

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
2
0.00

Ekranizacija krvavog obračuna braće Earp s dva razbojnička klana koji je pokrenuo čistku Zapada od razuzdane bande Clanton. 

Sniman po istinitom legendarnom događaju kada su se braća Earp davne 1881. u Tombstoneu, savezna država Arizona, sukobila s dva klana Clantonima i McLauryjima, nakon čega su uslijedila dva desetljeća ubojstva iz osvete.
 
Wyatt Earp (Burt Lancaster), poznati odvjetnik odluči zamrznuti svoju karijeru i pridružiti se svojoj braći u Tombstoneu, Arizoni. Oni su u ozbiljnoj svađi s Clantonovima, lokalnom bandom razbojnika i kradljivaca stoke. Obračun među nijima je neizbježan i sada braća zajedno s Doktorom Hollidayem (Kirk Douglas), svojedobnom legendom Divljeg zapada, kreću u čišćenje Zapada od brutalne bande Clanton...

Obračun kod O.K. korala je jedan od kultnih vestern filmova rađen po istinitom događaju- brutalnoj pucnjavi po kojoj je film dobio ime. Zanimljivost vezana za isti je to što je nemili događaj zapravo trajao tek nešto više od 30 sekundi, rezultirao je smrću 3 čovjeka, a u pucnjavi su ispaljena 34 metka. Snimanje iste scene pucnjave trajalo je 4 dana - dok je na filmu to krvoproliće dobilo tek 5 minuta.

Svojevremeno je bio veliki hit-zbog velikih zvjezda, velikog buđeta i izvrsne priče, tako da se čak i danas spominje kao jedan od najboljih kaubojskih filmova svih vremena.