Dnevnici jedne dadilje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dnevnici jedne dadilje

Dnevnici jedne dadilje

The Nanny Diaries (2007.)

MGM, Weinstein Co. / Discovery film i video

105' komedija, drama, romansa

Režija:           Shari Springer Berman, Robert Pulcini

Uloge: Scarlett Johansson, Laura Linney, Nicholas Reese Art, Paul Giamatti, Donna Murphy, Alicia Keys, Chris Evans

Scenario:        Shari Springer Berman i Robert Pulcini, prema romanu Emme McLaughlin i Nicole Kraus

Producent/i:   Richard N. Gladstein

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
imdb

Dnevnici jedne dadilje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.28
18
0.00

Scarlett Johansson čuva petogodišnjaka i poput Pepeljuge robuje bogatašima. Uz takvu dadilju, mnogi bi se rado vratili u fazu kada su cuclali palac.

Annie Braddock (Scarlett Johansson) nedavno je diplomirala na njujorškom sveučilištu i njena majka (Donna Murphy) želi da nađe ugledan posao. No, kada spasi petogodišnjeg dječaka Grayera (Nicholas Reese Art), kojeg umalo pregaze u Central Parku, ponuđen joj je posao dadilje. Posao joj se nudi jer je gospođa X (Laura Linney) na rubu strpljenja – stalna briga za sina Grayera uništava njezin društveni život. Privučena dobrom plaćom, Annie pristaje na posao u bogatoj njujorškoj obitelji, a uskoro ju počne privlačiti i zgodni tip iz susjedstva (Chris Evans). No, uskoro će shvatiti da je gospođa X i njezin neljubazni suprug (Paul Giamatti) tretiraju poput pravog roba, što je naravno dovodi na rub živaca...


'Dnevnci jedne dadilje', r: Shari Springer Berman i Robert Pulcini, trailer

Ovaj film se uglavnom uspoređuje sa filmom 'Vrag nosi Pradu', jer su 'Dnevnici...' za dadilje isto ono što je 'Prada' bila za modne novinare - satira na račun posla, upakirana u formu romantične komedije za tinejdžerke. Najviše zamjerki ide na isprazni lik dadilje, a pošto nju tumači slatka Scarlett Johansson, pokoja loša riječ ide i na račun njezine glume, iako ju smatraju boljom od Anne Hathaway koja je u 'Pradi' nastupala u sličnoj ulozi nesigurne studentice. 

Zanimljivo je da iza priče filma stoje dva para autora. Film je napisao i režirao bračni par Shari Springer Berman i Robert Pulcini (scenaristi i redatelji 'American Splendora'), koji su slobodno adaptirali roman Emme McLaughlin i Nicole Kraus. Njih dvije zajedno pišu svoje romane i priznau da se pisanjem bave kada su zagrijane za temu - a pošto su obje bile na faksu u New Yorku i radile kao dadilje, imale su puno ideja za roman. 

Kirk Honeycutt (The Hollywood Reporter) izjavio je da 'film ima nadahnute trenutke' ali ga je 'ostavio hladnim'. James Berardinelli (ReelViews) hvali pronicljivi uvid u svijet dadilja i bogatih obitelji, ali zaključuje i da nema dovoljnog dramskog štofa za film te da je lik dadilje neinteresantan. Scott Tobias (A.V.Club) na kraju ističe da jedna glumica nosi film, ali pritom ne misli na Scarlett nego na Lauru Linney, 'koja je uvijek uvjerljiva u ulozi poslovnih žena pred raspadom', te s njom film 'dobiva na slojevitosti'.

s.p.