Prognani - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prognani

Prognani

Fong juk (Exiled) (2006.)

Magnolia Pictures / Blitz Film i Video

110' akcija, krimi, triler

Režija:           Johnny To

Uloge: Simon Yam, Ka Tung Lam, Suet Lam, Ellen Chan, Nick Cheung, Roy Cheung, Josie Ho, Francis Ng, Anthony Wong, Richie Ren

Scenario:        Kam-Yuen Szeto, Tin-Shing Yip

Producent/i:   Johnny To

Zemlja:          Hong Kong

Linkovi: imdb

Prognani

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
8
0.00

Hvaljen zbog svoje žestine, stiliziranosti i nepredvidljivosti, 'Prognani' Johnnyja Toa po nekima može stati uz bok velikanima poput Sergija Leonea i Sama Peckinpaha.

Godina je 1998., a zemlja je Macao, najstarija europska kolonija u istočnoj Aziji. Nju je bivši mafijaš Wo (Nick Cheung) odabrao kao sklonište za sebe i svoju obitelj jednom kada je odlučio povući se s posla i okrenuti novu stranicu u životu. No, od prošlosti nije uvijek lako pobjeći, a Wo još uvijek ima neke neriješene račune. Tako je jednom pokušao ubiti mafijaškog bossa Feya (Simon Yam) koji se odlučio osvetiti. Otkrivši Woovo mjesto prebivanja, Fey šalje dvojicu profesionalnih ubojica kako bi istrijebio njega i njegovu obitelj.

Stigavši u Macao, susreću se s dvojicom plaćenih ubojica čiji je zadatak čuvati Woa i nakon vatrenog okršaja koji je uslijedio, svi odluče spustiti oružje – jer ipak je riječ o ljudima koji su odrastali u istoj bandi. Novonastala ekipa odluči skovati nove planove kako bi iskoristili posljednje dane portugalske vladavine prije nego Macau postane administrativna regija Kine. No, pobješnjeli Fey ne prelazi tako lako preko zaostalih dugova i dodaje još nekoliko imena na svoju listu za odstrel.


'Prognani', r: Johnny To

Još od premijere na Mostri i kasnijeg prikazivanja na festivalu u Torontu, 'Prognani' Johnnyja Toa ne prestaju skupljati kritičarske pohvale, a Hongkonžani su ga odabrali kao svog službenog predstavnika na Oscarima 2008. Našim gledateljima Johnny To nije nepoznat. Posjetitelji Revije azijskog filma mogli su pogledati njegove 'Izbore' i 'Vijest dana' u kojima je pokazao zavidnu razinu režiranja akcijskih prizora, dok je zahtjevniju publiku zabavio psihologijom likova te socijalno i politički osviještenim sadržajem.

'Prognani' su dobili čak 80 % 'friških' recenzija na RottenTomatoes.com. Kritičari su najviše hvalili režiju stiliziranih akcijskih prizora, hvaleći žestinu i nepredvidivost filma, a nisu izostale ni usporedbe s velikanima poput Sergia Leonea ili Sama Peckinpaha. G. Allen Johnson nazvao ga je bizarnim, 'možda čak i prebizarnim', iako je njegova bizarnost zapravo dobrodošla. Fred Camper iz 'Chicago Readera' nazvao ga je zabavnim proizvodom sa snažnom umjetničkom vizijom, a Tim Brayton ostavio je zanimljiv komentar rekavši da to 'nije toliko film koliko fantazmagorični san'. Zanimljivo je da se film nije dojmio Rogera Eberta koji mu je zamjerio glumu i nedostatak koherencije.