Kraljevina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kraljevina

Kraljevina

The Kingdom (2007.)

Universal Pictures / Continental film

110' akcija, drama, triler

Režija:           Peter Berg

Uloge: Jamie Foxx, Jennifer Garner, Jason Bateman, Chris Cooper, Andrew Esposito

Scenario:        Matthew Michael Carnahan

Producent/i:   Peter Berg, Michael Mann, Scott Stuber

Zemlja:          USA

Linkovi:

Kraljevina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.55
22
0.00

Jamieu Foxxu nije dosta igranja rata u pješčaniku zvanom Bliski Istok. Nakon 'Guštera' vratio se posijati još par zrna američke pravde.

Svakodnevnu životnu rutinu američkih građana stacioniranih u stambenom kompleksu u Rijadu, glavnom gradu Kraljevine Saudijske Arabije, prekida brutalan teroristički napad koji odnosi mnoge živote te izaziva međunarodni incident. Usporedno sa sporom i neučinkovitom diplomatskom reakcijom, FBI formira antiteroristički tim. Njegova je plemenita zadaća da pronađe krivce, pokaže Saudijcima kako se hvataju zločinci i pošalje poruku svijetu da s Amerima nema šale.
 
Elitni tim predvodi specijalni agent Ronald Fleury (Foxx), a u njemu se nalaze vrhunski stručnjaci za terorizam (Cooper, Garner, Bateman). Po dolasku u Rijad hvata ih panika jer moraju riješiti slučaj u pet dana, a saudijske vlasti ih sumnjičavo gledaju i odbijaju suradnju jer žele stvar riješiti na svoj način. Istraga oživljava tek kada im se pridruži jedan od zapovjednika inače nepovjerljive saudijske policije. On im razotkriva na koji način funkcionira država i što je pozadina slučaja te prognozira nove napade. Agenti će se licem u lice morati suočiti s organizatorima napada i to u žestokom okršaju.


'Kraljevina', trailer

Redatelj Peter Berg široj je publici poznatiji kao glumac iz televizijske serije 'Chicago Hope' iako je režirao i napisao izrazito crnohumorni 'Gore ne može'. 'Kraljevinom' je uspio podijeliti kritičare - na Rotten Tomatoes ima 52 %. Pohvale idu na račun solidne glumačke ekipe i dinamične kamere koja stvara pirotehnički spektakl i jasno osuđuje terorizam.

Oni koji film kude nazivaju ga pretencioznim i nezanimljivim. Kritičar Los Angeles Timesa tako kaže da je film 'dovitljiva isprika za učinkoviti pokolj i uopće nije tako pametan kako bi htio biti'. I dobre i loše kritike slažu se oko jedne stvari - pretjerane količine pucnjave koja vodi ogromnom body countu. Ali i to je tipično američki - preko leševa do cilja.