Dolina nestalih - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dolina nestalih

Dolina nestalih

In the Valley of Elah (2007.)

Warner Bros. / Blitz film i video

121' drama, ratni

Režija:           Paul Haggis

Uloge: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Susan Sarandon, Jason Patric, Jonathan Tucker, James Franco, Frances Fisher, Tim McGraw, Mehcad Brooks, Wes Chatham

Scenario:        Paul Haggis, Mark Boal

Producent/i:   Laurence Becsey, Darlene Caamano, Paul Haggis, Steve Samuels, Patrick Wachsberger

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Dolina nestalih

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.95
19
0.00

Odlična glumačka postava, orginalan pristup aktualnom problemu, izvrstan režiser... Pa da vidimo kako to sve skupa izgleda.

Po povratku na prvi slobodni vikend u SAD, nakon samo tjedan dana provedenih na bojištu u Iraku, Mikeu Deerfieldu (Jonathan Tucker) gubi se svaki trag te ga proglase nestalim i dezerterom. Kada uznemirujuće vijesti dođu do njegovih roditelja, bivšeg vojnog policajca Hanka (Tommy Lee Jones) i Joan (Susan Sarandon), Hank odluči aktivno sudjelovati u istrazi te se zaputi u New Mexico, na lokaciju gdje je njegov sin zadnji put viđen.

Emily Sanders (Charlize Theron) je policijska istražiteljica zadužena za slučajeve nestalih osoba koja prihvaća Hankovu pomoć u istrazi. Kako se dokazi gomilaju, ona shvaća da se iza Mikeovog nestanka krije nešto puno kompliciranije te se ona i Hank ubrzo nađu u sukobu s vojnom infrastrukturom koja, čini se, želi zataškati cijeli slučaj. Kad istina o Mikeovom boravku u Iraku počinje izlaziti na vidjelo, u pokušaju da razriješi misterij sinova nestanka, Hank, bivše vojno lice, mora preispitati sva svoja dugogodišnja uvjerenja.


'Dolina nestalih', trailer

Režiser i scenarist Paul Haggis uspio je svojim filmom 'Dolina Nestalih' osvojiti simpatije kritičara. Bilo je i za očekivati – ipak se radi dvostrukom oscarovcu, čija je 'Fatalna nesreća' nagrađena za najbolji film i najbolji scenarij. Haggis je pisao i scenarije za Eastwoodove 'Pisma s Iwo Jime', 'Zastave naših očeva' i 'Djevojku od miljun dolara', a prvotno je bilo zamišljeno da upravo on odigra glavnu ulogu u 'Dolini nestalih'. Inače, za one koji žele znati više, naslov filma preuzet je iz Biblije – dolina nestalih Elah je mjesto na kojem je David sreo Golijata.
 
'Dolina nestalih' je na Rotten Tomatoes zaradila solidnih 68%. Colin Covert je za Minneapolis Star Tribune napisao da 'u filmu postoji mnogo toga vrijednoga za pogledati – zanimljiva, iznenađujuća i orginalna priča, široka galerija kompleksnih i kompliciranih likova te perfektna glumačka ekipa'. No, nisu svi pisali pozitivno, a među njima je i Michelle Alexandria koja je za Eclipse Magazine ukratko sažela svoje nezadovoljstvo rekavši da je 'film isforsiran, predugačak i dosadan'.

U svakom slučaju, film uz podršku izvrsne glumačke ekipe progovara o učestaloj temi - ratu u Iraku, ali na jedan osvježavajuć i originalan način. U zadnje vrijeme hollywoodska produkcija ratnih filmova ograničila se na crno-bijeli pristup u kojemu isprovocirani patrioti metcima i granatama ostvaruju svoje 'svevišnje ' ciljeve. Ovdje je bojište premješteno na američko tlo, gdje je neprijatelj vojna birokracija koja želi zataškati svoje pogreške i neuspjehe i pri tome ne bira sredstva. Što u toj cijeloj priči znači život jednog običnog vojnika te da li je pojedinac spreman pregaziti svoje ideale i čast kako bi došao do istine, saznajte u novom filmu Paula Haggisa.