Pravo čudo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pravo čudo

Pravo čudo

Pravo čudo (2007.)

HRT, Kinorama d.o.o. / Pa-dora

107' romansa, melodrama, erotski

Režija:           Lukas Nola

Uloge: Leon Lučev, Enes Vejzović, Ivo Gregurević, Franjo Dijak, Rade Šerbedžija, Barbara Nola, Ivana Roščić, Ecija Ojdanić

Scenario:        Lukas Nola

Producent/i:   Ankica Tilić

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi: imdb

Pravo čudo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.25
4
0.00

Novi film Lukasa Nole u kojem korumpirani iscjelitelj na jadranskom otoku traži seks i zaradu, a njegov sin pronalazi – ljubav.

Predsjednika države pogodi infarkt na nekoj zabavi, no jedan od konobara ga oživi svojom iscjeliteljskom moći. Godinu dana kasnije taj čudotvorac (Rade Šerbedžija) i njegov sin Anto (Franjo Dijak) uplovljavaju na živopisni hrvatski otok gdje namjeravaju izgraditi vlastiti hram - 'Hram čiste ljubavi'.

Mnogi kojima je potrebna ljubav ili iscjeljenje se priključuju - među njima i zgodna mlada sestra (Ivana Roščić) otočkog čelnika (Leon Lučev). Iscjelitelj se posvećuje seksualnim avanturama s otočankama, što dovede do zategnutih odnosa sa sinom Antom. U međuvremenu, Anto se zaljubljuje u pekaricu koju baš ne vole na otoku, a iscjelitelju se također ne sviđa ta veza, pa se sukobljava sa sinom...


'Pravo čudo', r: Lukas Nola, trailer 

Lukas Nola počeo je karijeru s posvetama žanrovskim filmovima ('Rusko meso'), ali se s vremenom okrenuo art-dramama ('Sami', 'Nebo sateliti'). Sada je snimio 'Pravo čudo' koji je najavio kao 'pravi ljubavni film, napokon bez mrtvih'. Za snimanje je angažirao ekipu s kojom je već surađivao: snimatelja Stanka Hercega, skladatelja Hrvoja Crnića Boxera i montažera Slavena Zečevića.

Uz svoju suprugu Barbaru, Nola je za glavnu ulogu izabrao Franju Dijaka, a zanimljivo je da ulogu predsjednika ima Ivo Gregurević, dok predsjednikovu suprugu glumi njegova bivša djevojka - Dolores Lambaša. Ipak, najveće glumačko iznenađenje sigurno je Rade Šerbedžija, kojem je ovo prva glavna uloga na filmu u samostalnoj Hrvatskoj. Nola je izjavio i da mu je 'namjera bila za ulogu oca angažirati karizmatičnog glumca starije generacije', što mu je očito uspjelo.

Na premijeri na Puli publika je film nagradila s prosječnom ocjenom 3.31, a kritika ga nije previše voljela. Prema Jakovu Kosanoviću (Slobodna Dalmacija) film je ‘ekstravagancija kakvu dosad niste vidjeli na domaćem programu’, ali hvali glumce - Barbaru Nolu koja mu je 'bolje nego inače' te Franju Dijaka koji mu je 'izvrstan'.

Nola je po Tomislavu Kurelcu (Vjesnik) 'imao elemente koji su mogli poslužiti za uspješan populistički film', ali se 'bavi prvenstveno karikiranjem likova i erotskim scenama', a Damir Radić (Nacional) također primjećuje da je film 'najbolji na vizualnom planu i u kreiranju seksualnih interakcija'. Ukratko, film se preporučuje ljubiteljima lijepo snimljenih filmova, te erotomanima koji mogu uživati u hrabrim nastupima domaćih glumica. Bit će pravo čudo ako ne bude i publike…

s.p.