Pjevač jazza - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pjevač jazza

Pjevač jazza

The Jazz Singer (1927.)

Warner Home Video / Continental film

89' drama, glazbeni, romansa

Režija:           Alan Crosland

Uloge: Al Jolson, May McAvoy, Warner Oland, Eugenie Besserer, Otto Lederer, Robert Gordon

Scenario:        Samson Raphaelson, Alfred A. Cohn

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Pjevač jazza

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Prvi govoreći Hollywoodski blockbuster dolazi nam u osvježenom izdanju u povodu 80 godišnjice izdavanja.

Prva tri desetljeća filmske produkcije bila su nijema, ograničena isključivo na vizualni dio priče. To se promijenilo 1926. sa Warnerovim 'Don Juanom', kojem je po prvi puta dodana glazbena podloga. Warner je tada bio u velikim financijskim problemima, te je godinu kasnije posegnuo za komercijalizacijom zvučnog patenta Vitafon što je omogućilo produkciju prvog zvučnog filma.

'Pjevač Jazza' je, usprkos skepsama unutar industrije, progovorio. Bio je to očajnički potez kuće koja je svijetu predstavila tonski film koji će ubrzo u potpunosti zamijeniti nijemi i pokrenuti trend konstantnog unaprjeđivanja zvuka.

Film snimljen prema Broadwayskom hit komadu Samsona Raphaelsona prati Jacka Rabinowitza (Al Jolson), popularnog Jazz pjevača, sina židovskog kantautora Warnera Olanda. Obiteljskoj tradiciji usprkos Jack se okreće kabaretskom pjevanju te se transformira u zabavljača Jacka Robina.

Po povratku kuću majka ga dočekuje raširenih ruku što se ne može reći za oca koji u njemu vidi izdajnika iz razloga što se okrenuo jazzu. Tvrdoglavi kakvi jesu, nisu uspjeli pronaći zajednički jezik. U noći premijere svog velikog trijumfa Jack saznaje da mu je otac na samrti. 

i.k.