Začarana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Začarana

Začarana

Enchanted (2007.)

Walt Disney Pictures / Continental film

107' avantura, komedija, romansa

Režija:           Kevin Lima

Uloge: Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall, Idina Menzel, Rachel Covey, Susan Sarandon

Scenario:        Bill Kelly

Producent/i:   Barry Josephson, Barry Sonnenfeld

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Začarana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.36
14
0.00

Klasična bajka susreće suvremenu romantičnu komediju. Zla kraljica, princeza, odvjetnik, začarani bunar... na Disneyev način.

Giselle (Amy Adams) je prelijepa princeza koja živi u čarobnom svijetu i sanja da će jednog dana upoznati pravu ljubav. Kada upozna princa Edwarda (James Marsden) i njih dvoje se zaljube preko ušiju te se dogovore da će se oženiti sljedeće jutro. No, to se nikako ne sviđa prinčevoj maćehi, zloj kraljici (Susan Sarandon), jer ona u Giselle vidi prijetnju za svoju krunu. Zla maćeha spremna je na sve kako bi uklonila jadnu princezu pa je gurne u začarani bunar te se ona nađe u stvarnom svijetu, usred New Yorka.

Šokirana čudnim novim okolišem, koji očito ne funkcionira po principu sretnih završetaka, Giselle je izgubljena u kaosu suvremenog svijeta i očajnički joj je potrebno malo čarolije. No, kada se princeza počinje zaljubljivati u šarmantnog odvjetnika (Patrick Dempsey) koji joj je priskočio upomoć – iako je već zaručena za savršenog princa iz bajke u svom svijetu, Edwarda –  prisiljena je zapitati se: može li ljubav iz bajke preživjeti u stvarnom svijetu?


'Začarana', trailer

Koncept je poznat i donekle iskorišten u filmovima pout 'Kate i Leopold' - romantični junaci iz još romantičnije prošlosti pokušavaju funkcionirati u modernim vremenima. 'Začaranu' je režirao Kevin Lima, koji je s Disneyem već snimio animiranog 'Tarzana' i '102 Dalmatinca'. Posebnu vrijednost u flmu ima originalna glazba nastala iz suradnje kompozitora Alana Menkena i pisca stihova Stephena Schwartza koji su začarali publiku songovima iz 'Pocahontas' i  'Zvonara crkve Notre Dame'.

'Začarana' je uspjela začarati i kritičare jer su na internet stranici Rotten Tomatoes kritike u velikoj većini pozitivne (93%). Svi su oduševljeni izvedbom Amy Adams, a Daniel Eagan iz Film Journal Internationala pohvalio je i ostale elemente napisavši 'film je ekspertno napravljen spoj komedije, romantike i avanture i biti će jednako zanimljiv i zabavan djeci kao i odraslima'. S druge strane, David Foucher tvrdi da ima 'inovativan koncept koji ne dolazi do izražaja zbog jako dosadne radnje' te savjetuje 'povedite svog klinca, ali i nešto što će vas održati budnim'.

Iako ponekad dozlaboga sladunjave, Disneyeve bajke uvijek imaju šarma, a uz to su vrhunski isproducirane i animirane. Nema onog kome se srce nije stislo uz 'Kralja lavova', 'Ljepoticu i zvijer' ili 'Tarzana'. U 'Začaranoj' je bajka spojena s modernom igranom romantičnom komedijom i kao takva predstavlja idealanu laganicu za dolazeće blagdane. Za cijelu obitelj, naravno.