Posljednja legija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Posljednja legija

Posljednja legija

The Last Legion (2007.)

Dino de Laurentiis Cinematografica / Pa-Dora

110' akcija, avantura, ratni

Režija:           Doug Lefler

Uloge: Colin Firth, Aishwarya Rai, Sir Ben Kingsley, Thomas Sangster, Peter Mullan, Iain Glen

Scenario:        Jez Butterworth, Tom Butterworth

Producent/i:   Tarak Ben Ammar, Dino De Laurentiis, Martha De Laurentiis, Raffaella De Laurentiis

Zemlja:          Velika Britanija, Italija, SAD, Francuska, Sl

Linkovi: službena stranica
imdb

Posljednja legija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.83
6
0.00

Oduvijek sumnjate da postoji neka veza između pada Rimskog carstva i legendarnog mača excalibura koji je od kralja Arthura učinio legendu? U pravu ste!

Romulus Augustus (Thomas Sangster) bio je tek dvanaestogodišnji dječak kada je postao rimski car. Vladao je samo jedan dan, a onda je izgubio sve što je volio – obitelj, dom i carstvo koje je nekoć predstavljalo čast i poštenje. Barbarska vojska predvođena okrutnim generalom Odoacerom (Peter Mullan) preuzima vlast u Rimu, a mladoga Romulusa, zajedno s njegovim učiteljem Ambrosinusom (Ben Kingsley) i ostalim preživjelima, porobe i zatoče na otoku Capri. Romulus ne želi prihvatiti poraz te čini sve kako bi pronašao način da pobjegne iz zatočeništva.

Dok pokušava pobjeći, Romulus pronalazi 'excaliburnus', legendarni mač koji je pripadao Juliju Cezaru i shvaća kako mora učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi spasio Rim i Rimsko carstvo. Zahvaljujući mudrim Ambrusinusovim savjetima i uz veliku pomoć svoga najvjernijeg ratnika Aureliusa (Colin Firth), Romulus uspjeva pobjeći s otoka. Zatim kreće u Brittaniu gdje će pronaći utočište te ujediniti snage s posljednjom rimskom legijom – Legijom zmaja. Na njegovom putu mu se pridružuje misteriozni suputnik iz Konstantinopola te će na kraju će svi oni morati udružiti snage kako bi obranili ime i čast Rimskog carstva.


'Posljednja legija', trailer

Kritičarima se nije svidio ovaj pokušaj povezivanja pada Rimskog carstva s legendom kralja Arthura, kao što su onomad na nož dočekali i 'Kralja Arthura' koji je također vezao britansku legendu uz Rimljane. Navodno postoji arheološki dokaz koji priču o Arthuru (i excaliburu) smješta u rani srednji vijek - peto stoljeće, što se poklapa s propašću rimskog carstva. Također, film je snimljen u talijansko-britanskoj koprodukciji pa je i to možda bi razlog ispreplitanja priča.

'Posljednju legiju' režirao je Doug Lefler, koji je dosada uglavnom radio na televizijskim serijama poput 'Xene, princeze ratnice', 'Herculesu', 'Babylon 5' i 'JAG-u'. također radio je i kao asistent redatelja na prvom 'Spidermanu'. Ovo mu je drugi dugometražni samostalni uradak - prvi je bila fantasy akcija 'Dragonheart'.

'Posljednja legija' na Rotten Tomatoes ima slabašnih 16%, a loše kritike se odnose većinom na neinteresantnu radnju i lošu glumu, a Ed Gonzales odlazi korak dalje te za Slant Magazine piše da je 'film depresivna priredba loših dijaloga, dosadnih borbi mačevima i otrcane radnje'. Gledatelji na Imdb-u  film ocjenjuju 'slabašnim', a kao glavnu prednost navode to što je usprkos svemu – zabavan.  

'Posljednja legija' neuvjerljivo dovodi u vezu dva velika događaja, ali oni koji preferiraju povijesne spektakle i sve ono što oni nose – mačevanja, misteriozne likove i borbu za ideale – neće ostati razočarani.