Raspad - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Raspad

Raspad

Partition (2007.)

Myriad Pictures / Bliz film i video

116' drama

Režija:           Vic Sarin

Uloge: Jimi Mistry, Kristin Kreuk, Neve Campbell, Thomas Kretschmann

Scenario:        Vic Sarin, Patricia Finn

Producent/i:   Christopher Zimmer, Kirk D'Amico, Steve Clark Hall

Zemlja:          Kanada, Južna Afrika, Velika Britanija

Linkovi: imdb

Raspad

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Usred raskola Idnije i Pakistana bivši vojnik Sikh i mlada, traumatizirana muslimanka započinju ljubavnu vezu koju okolina ne odobrava.

Ljubav i rat uz povijesne motive osnovni su elementi drame čija radnja započinje 1941. godine u Delhiju gdje se upoznajemo sa engleskinjom (Neve Campbell) koja sa bratom dangubi igrajući polo u Indiji. (To bi nam trebalo ukazati na britansku prisutnost u regiji.)

Šest godina kasnije dolazi do podjele Indije i Pakistana koja je prikazana iz perspektive Sikha (religija nastala krajem 15. st. koja je ponudila alternativu do tada prevladavajućem Hinduizmu i Islamu u toj regiji) Giana Singha, bivšeg vojnika koji se nakon posljednjeg rata zakleo da više nikada neće u boj.

U svome selu Gian svjedoči velikoj migraciji muslimana u Pakistan kao i napadima horda Sikha koje ih ubijaju. Jednog dana pronalazi prestravljenu Naseem mladu ženu koja se skriva nedaleko od sela. Svjestan rizika pruža joj utočište da bi se nedugo zatim zaljubili i vjenčali što ne nailazi na odobravanje zajednice.

Nekoliko godina kasnije Naseem se poželi vratiti u Pakistan ne bi li posjetila obitelj. Saznavši da se udala za Sikha braća ju zatvaraju u vlastitoj kući. Čuvši za nemili događaj Gian kreće u potragu za ženom.

i.k.