Francuska veza - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Francuska veza

Francuska veza

French Connection (1971.)

Continental film

115' akcija, krimi, drama

Režija:           William Friedkin

Uloge: Gene Hackman, Roy Schieder, Fernando Rey, Tony Lo Bianco, Marcel Bozzuffi

Scenario:        Ernest Tidyman

Producent/i:   Philip D'Antoni

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Francuska veza

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
9
0.00

Kultna policijska drama Williama Friedkina osvojila je 1971. 5 Oscara i to za film, režiju, scenarij, montažu i najboljeg glumca - Genea Hackmana.

Priča prati dva newyorška detektiva koji pokušavaju zaustaviti pošiljku heroina iz Francuske i uhvatiti glavnog uvoznika heroina za Sjevernu Ameriku. Policajce glume Gene Hackman i Roy Scheider, a Fernando Rey je "francuska veza" Alan Garnier. Osim zanimljivog kontrasta rasističkog, alkoholičarskog detektiva "Popeya" Doylea (u interpretaciji Gene Hackmana) i uglađenog, gospodkog dilera Garniera, film je najpoznatiji po automobilskoj jurnjavi.

Ono što je manje poznato jest da je film ekranizacija non fiction knjige Robin Moorea, o stvarnoj francuskoj vezi. Heroin je iz Turske preko Francuske dolazio u SAD-e još od 30-ih godina, kulminiravši krajem 60-ih i početkom 70-ih kada je "veza" konačno prekinuta. U filmu, također glume Eddie Egan i Sonny "Cloudy" Grosso, stvarni policajci na kojima su likovi Gene Hackmana i Roy Scheidera utemeljeni.

Film je pomeo Oscare 71. i ujedno je bio prvi film koji je osvojio oscara za najbolji film, sa R ratingom (mlađi od 17 moraju biti u pratnji odraslih), od uvođenja sustava za cenzorsko ocjenjivanje 1968. godine.