Duhovi Sarajeva - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Duhovi Sarajeva

Duhovi Sarajeva

Duhovi Sarajeva (2007.)

DPP studio / Blitz film i video

95' komedija

Režija:           Dejan Radović

Uloge: Davor Janjić, Enis Bešlagić, Severina Vučković, Nermin Tulić, Mirza Tanović, Dragan Jovičić, Bill Murray

Scenario:        Enver Puška

Zemlja:          Bosna i Hercegovina

Linkovi: službena stranica

Duhovi Sarajeva

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.14
14
0.00

'Film o ljubavi, prijateljstvu, o lijepom Sarajevu… film koji nam je nedostajao...' - tako bar kažu autori.

'Duhovi Sarajeva' su različiti od svih do sada snimljenih bosanskohercegovačkih filmova s poslijeratnom tematikom – baš kao što je i sarajevski duh poseban, drugačiji. Posebna snalažljivost sarajevskih mladića koji  bizarne sitacije u kojima se zatiču rješavaju upravo na taj poseban, za Sarajlije tipičan način – tema je ovoga filma.

Pik (Enis Bešlagić) i Tref (Davor Janjić) sanjaju da obnove žičaru na Bistriku koja je u ratu srušena - kao da će obnavljanjem žičare oživjeti i svoje djetinjstvo i mnoga druga djetinjstva. Žičaru čuva Admiral (Nermin Tulić), a u njoj svoju vječnu igru igraju duhovi Sarajeva. Njihove snove mijenja Olja (Severina Vučković) 'anđeo' iz Splita, koja dolazi u Sarajevo pronaći svog polubrata.


'Duhovi Sarajeva', trailer

Režiser Dejan Radović je oko sebe uspio okupiti ekipu sposobnu napraviti dobar proizvod i ako je suditi po prvim reakcijama publike, može se reći da je u tome i uspio. Enver Puška radio je scenarij odmah nakon filma 'Go West' u kojem je pokazao svoj talent kao koscenarist, a direktor kinematografije bio je iskusni lisac Božidar Bota Nikolić. Šlag na kraju dodao je i jedan od najpopularnijih bosanskih pjevača i autora, Hari Varešanović, koji je radio glazbu za film. Snimalo se na tipičnim sarajevskim lokacijama koje vjerno prikazuju ljepotu glavnog grada BiH, a ekipa je čak sedam dana provela i u Italiji gdje su snimljene scene 'poslovnih pohoda' Trefa i Pika.

Film je svoju svečanu premjeru doživio u sarajevskoj Zetri pred šest tisuća ljudi i prema reakcijama publike očekuje ga blistava budućnost, a domaću publiku će zasigurno privući službeni Severinin filmski uradak.