M.A.S.H. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      M.A.S.H.

M.A.S.H.

M.A.S.H. (1970.)
116' ratni, crna komedija, satira

Režija:           Robert Altman

Uloge: Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt, Sally Kellerman, Robert Duvall

Scenario:        Ring Lardner Jr. (prema romanu Richard Hookera)

Producent/i:   Ingo Preminger

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

M.A.S.H.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
2
0.00

Jedan od najpopularnijih ratnih filmova svih vremena, M.A.S.H., dobitnik "Zlatne palme" u Cannesu i "Oscara" za najbolji adaptirani scenarij.

U pokretnoj vojnoj kirurškoj bolnici u Koreji glavni protagonisti su liječnici koji ne poštuju vojnu hijerarhiju, vole žene i alkohol, ali su izvrsni kirurzi s mnogo ljudskog razumijevanja za tegobe svojih pacijenata - Oko sokolovo Pierce, Traper John i Duke Forrest. Tu je i rigidni bojnik Frank Burns (Robert Duvall) i bojnica Houlihan. Njihovi su sukobi žešći nego u seriji (prijenos ljubavne scene Burnsa i Houlihan preko razglasa, rušenje šatora u kojem se ona tušira), dok je vrhunac filma utakmica između M.A.S.H.-a i ekipe što ju je sastavio general koji vodi istragu o zbivanjima u M.A.S.H.-u.

Film MASH  pretvorioje Roberta Altmana iz anonimnog tv-redatelja u velikog autora. Bio je to početak jedne velike karijere, koja je bila osobito uspješna, jer je Altman nakon toga nizao jedno remek-djelo za drugim ('Kockar i bludnica', 'Dugi oproštaj', 'Nashville'). Osim uspjeha redatelja, film je pokrenuo i snimanje dugovječne serije, koja nije bila takva britka satira na rat, ali je bila dirljiva i zabavna. Jedini glumac koji je ponovio svoj lik u seriji bio je Gary Burghoff kao Radar O'Reilly.

Altman je ovim filmom postavio svoje trademark motive. Dopuštao je glumcima da improviziraju, te je smatrao da je scenarij samo nit vodilja, ne i zakon. Zato je i prozvan 'glumačkim redateljem'. Također je dopuštao da glumci govore istovremeno, čineći dijalog teško razumljivim te inzistirao na upadicama sa strane, tjerajući tako publiku da pozorno prati radnju.

Osim nagrade u Cannesu i Oscara za adaptirani scenarij, film je imao još 4 nominacije (film, režija, montaža i ženska sporedna uloga za Sally Kellerman) i osvojio je Zlatni globus za najbolji film (u kategoriji mjuzikla ili komedije). 1996. MASH je proglašen kulturnim dobrom i kopija je sačuvana u 'Nacionalnom filmskom registru' SAD-a. Po posljednjem vrednovanju Američki filmski institut proglasio ga je 54. najboljim američkim filmom.