Suspiria - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Suspiria

Suspiria

Suspiria (1977.)
Dario Argento horor

Režija:           Dario Argento

Uloge: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Miguel Bose, Udo Kier

Scenario:        Dario Argento, Daria Nicolodi

Producent/i:   Salvatore Argento, Claudio Argento

Zemlja:          Italija

Linkovi: imdb

Suspiria

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.11
9
0.00

Legendarni horor Daria Argenta smješten je u tajanstvenoj školi baleta u Njemačkoj u koju, ne znajući što ju čeka, dolazi mlada Amerikanka.

Mlada Amerikanka dolazi u njemački gradić ne bi li usavršila znanje baleta u tamošnjoj školi. Sam početak filma zaista je upečatljiv zahvaljujući prije svega atmosferičnoj glazbi, a pridonosi i brutalno ubojstvo studentice u noći.

Nakon neuspjeha prve noći drugog jutra djevojka uspjeva ući u golemu školu te se smješta se u sobi. Škola odiše napetošću i tjeskobnom atmosferom, u sobi pronalazi leglo crviju, noću se čuju koraci i glasovi, a djevojke koje previše njuškaju po kratkom postupku pojede mrak. To ju pak ne sprječava da pronikne što se krije u pozadini te misteriozne ustanove.

Film je navodno snimljen prema istinitim događajima u kojima je sudjelovala baka ondašnje Argentove partnerice Darie Nicolodi, a vidljiva je i veza sa knjigom Thomasa De Quinceya 'Suspiria de Profundis'. Riječ je o priči o Mater Suspiriorum, prve iz trilogije o tri vještice.

Kako bi se dodatno naglasila fotografija odnosno jezovite scene film je snimljen na stare Kodakove filmske trake koje se ni sedamdesetih više nisu proizvodile već su nabavljene iz starih zaliha.

i.k.