I konje ubijaju, zar ne? - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      I konje ubijaju, zar ne?

I konje ubijaju, zar ne?

They shoot horses don't they? (1969.)
120' drama

Režija:           Sydney Pollack

Uloge: Jane Fonda, Michael Sarrazin, Susannah York, Gig Young, Bruce Dern, Red Buttons

Scenario:        Robert E. Thompson, James Poe, Horace McKoy (roman)

Producent/i:   Irwin Winkler, Robert Chartoff

Zemlja:          Sad

Linkovi: imdb

I konje ubijaju, zar ne?

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.83
6
0.00

Adaptacija romana Horace McCoya istražuje granice odanosti i izdržljivosti. Radnja se odvija na maratonskom natjecanju u plesu za vrijeme Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća.

Osiromašeni natjecatelji se bore, više sami sa sobom nego sa drugim parovima, da izdrže na nogam što duže u nadi da će osvojiti novčanu nagradu koja će im bar na neko vrijeme osigurati egzistenciju.

Priča prati mladu Gloriu (Jane Fonda) čiji se partner razboli pa je prisiljena plesati sa nježnim i sramežljivim Robertom (Michael Sarrazin). Organizator (Gil Young) zabavlja publiku dok parovi potupno odustaju i padaju s nogu od izmorenosti.

U početku nezainteresirana za film Jane Fonda je pristala glumiti nakon što je redatelj Sidney Pollack tražio njen angažman u kreiranju karaktera Glorie. Kasnije je, za vrijeme snimanja imala problema u braku sa Roger Vadimom jer se toliko poistovijetila sa likom ogorčene i beznadne Glorie.

'I konje ubijaju zar ne' je film sa najviše nominacija za Oscara, a bez da je dobio nominaciju za najbolji film (9). Oscara je dobio samo Gil Young za sporednu mušku ulogu, dok su važnije nominacije dobili Jane Fonda za glavnu žensku, Susannah York za sporednu žensku ulogu, adaptirani scenarij, te Sidney Pollack za režiju.

Jane Fondi je ovo bila prva nominacija i film ju je etablirao kao ozbiljnu glumicu, nakon golišavih uloga koje je dobivala zbog ljepote, nakon ovog filma postaje jedna od najcijenjenijih američkih glumica 70-ih sa 'sivom fazom' sredinom desetljeća zbog otvorenih govora protiv rata u Vijetnamu i drugih ljevičarskih aktivnosti.