4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana

4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana

4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2008.)

Mobra films / Discovery film i video

113' drama

Režija:           Cristian Mungiu

Uloge: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Ion Sapdaru

Scenario:        Cristian Mungiu

Producent/i:   Cristian Mungiu, Oleg Mutu

Zemlja:          Rumunjska / Engleska

Linkovi: službena stranica
imdb

4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.03
29
0.00

Potresna i zastrašujuća priča o putovanju dviju studentica koje žele izvesti ilegalni pobačaj u komunističkoj Rumunjskoj.

Drama Cristiana Mungiua, dobitnica Zlatne palme na filmskom festivalu u Cannesu, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Njezina priča smještena je u Bukurešt 1980-ih kada je na vlasti bio zlologlasni diktator Nicolae Ceaucescu. Mlada studentica Gabita (Laura Vasiliu) nađe se uvelikom problemu kada se odluči na pobačaj koji u to vrijeme u Rumunjskoj nije bio dozvoljen.

Nesigurna i uplašena, za pomoć se obrati cimerici Otiliji (Anamaria Marinca). Dvije prijateljice odluče platiti ilegalan pobačaj koji bi trebao obaviti doktor Bebe (Vlad Ivanov). Uskoro ulaze u svijet u kojem tragedija vreba iza svakog ugla, a šanse za uspjeh su svakim trenom sve neizglednije.

Sa svojim dugačkim neprekinutim scenama '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' izgleda gotovo kao dokumentarni film te kod gledatelja izaziva skoro pa nepodnošljiv osjećaj napetosti. Također, režiser se fokusira na prijateljicu žrtve, Otiliju, čije lice odražava nevjerovatno složen i raznolik spektar emocija koje proživljava tokom cijelog filma.


'4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' , trailer

Kritičare se snažno dojmila ova drama te su joj na internet stranici Rotten Tomatoes dodijelili 95%. Kažu da je ovaj film udario snažne temelje za budućnost Rumunjske kinematografije, a neki ga nazivaju i remekdjelom. Svi se slažu da je nevjerovatno kompleksan te da govori o najaktualnijim društvenim problemima, ali i o ljubavi, prijateljstvu i patnji.

Laura Clifford je za Reeling Reviews napisala kako je ovo 'teška i smjela priča koja govori o strahotama s kojima se susreću žene u svijetu tiranije i diktature', James Berardinell kaže 'ovo je prvi film u 2008. godini koji će ostaviti traga', a BBC-eva novinarka Laura Bushell jednostavno ga naziva 'briljantnim'.

U zadnje vrijeme, rumunjksi filmska produkcija podiže mnogo prašine jer prkosno i bez ustručavanja progovara o stvarima koje čovjek teško prihvaća. To su teške drame koje, svaka na svoj poseban način, prikazuju likove koji se bore u dehumaniziranom svijetu punom nepravde, boli i patnje. Ipak američka Akademija nije imala senzibiliteta za Mungiuovu dramu, pa joj je, unatoč festivalskom uspjehu,izmakla oscarovska nominacija za najbolji strani film.