Darjeeling d.o.o. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Darjeeling d.o.o.

Darjeeling d.o.o.

The Darjeling Limited (2008.)

20th Century Fox / Continental film

91' avantura, komedija, drama

Režija:           Wes Anderson

Uloge: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Anjelica Huston

Scenario:        Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman

Producent/i:   Wes Anderson, Roman Coppola, Scott Rudin

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Darjeeling d.o.o.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.42
19
0.00

Novi film Wesa Andersona otkačena je i simpatična priča o trojici braće koja kreću na putovanje vlakom po Indiji, pokušavajući ponovno se zbližiti.

Francis (Owen Wilson) umalo pogiba u stravičnoj motociklističkoj nesreći te ponukan time odluči okupiti svoju braću, Petera (Adrien Brody) i Jacka (Jason Schwartzman) s kojima nije razgovarao već godinu dana. Zanimljivo je da je Wilson ('Starsky i Hutch', 'Zoolander') nakon filma umalo i izgubio život nakon pokušaja samoubojstva. Plavokosi glumac zbog toga je izostao sa svečane premjere 'Darjeelinga D.O.O.' na venecijanskoj Mostri, a novinarima je bilo izričito zabranjeno postavljati bilo kakva pitanja vezana uz njega.

Režiser Wes Anderson ('Obitelj čudaka', 'Panika pod morem') svoj motiv za ovaj film objašnjava riječima.: 'Oduvijek sam želio snimiti film koji se događa u vlaku jer mi se sviđa ideja lokacije koja je u pokretu. Ona se kreće naprijed kako se i film kreće.' I nakon što se posavjetovao sa svojim prijateljima i koscenaristima Jasonom Schwartzmanom i Romanom Coppolom, njih troje su se zaputili u Indiju i napisali scenarij za 'Darjeeling D.O.O'. Cijelo iskustvo ukratko je opisao Coppola riječima 'Svatko od nas je podijelio svoja osobna iskustva, stvarajući začetke ideja koje se obrađuju u priči.'

Dakle, braća putuju vlakom i svaki od njih trojice sa sobom nosi svoje osobne probleme. Francisa muči činjenica da mu se obitelj nakon očeve smrti raspala, Peter ima trudnu ženu koju je namjeravao ostaviti, a Jack je uprvo izašao iz ljubavne veze, ali i dalje preslušava poruke na telefonskoj sekretarici bivše cure. No, njihovo 'duhovno putovanje' ne ide po planu i bivaju izbačeni iz vlaka. Odjednom se nađu usred pustinje s jedanaest kovčega, printerom i strojem za plastificiranje. Zgodno, složit će se svi, ali u tom trenutku, odjednom počinje novo, potpuno neplanirano putovanje.


'Darjeeling d.o.o.', trailer

Anderson i Wilson zajedno su, od samog početka, gradili svoje filmske karijere. Zajedno su napisali Andersonov redateljski debi – iznimno uspješan nezavisni hit 'Bottle Rocket' koji je istovremeno lansirao Wilsona kao glumačku zvijezdu. Nakon toga napisali su 'Rushmore' te zaradili nominaciju za Oscara scenarijem za film 'The Royal Tenenbaums' u kojem je Wilson i glumio. Njihova posljednja suradnja bila je ona na filmu 'Panika pod morem', čiji je dobar dio filmske klape radio i na 'Darjeeling D.O.O'.

Kod publike je film prošao poprilično dobro. Korisnici stranice Rotten Tomatoes zadovoljni su odgledanim te su mu dodijelili solidnih 82%, a opće je mišljenje da će oni koji su bili zadovoljni s Andersonovim dosadašnjim radom, biti zadovoljni i u ovom slučaju. Ipak ima i onih koji potpuno negiraju kvalitetu ovog uratka, a među njima je i Boo Allen koji kaže 'bilo mi je bolno odgledati ovaj film'.

Pa jedan veliki buuuuu za Booa iz Denton Record Chroniclea jer se nama film čini jako zabavan. Svi koji su radili na njemu kažu da su radili opušteno i s guštom, a poznato je da je to najbolja radna atmosfera. Osim toga, glumci su kvalitetni i talentirani te tvrde kako je Indija čarobno mjesto i da se savršeno uklapa u samu priču. Ako ništa drugo, ponukat će vas da okupite svoju braću i/ili sestre i odete, ako ne u Indiju, onda barem na pivu u najbliži kafić.