Propušten poziv - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Propušten poziv

Propušten poziv

One Missed Call (2008.)

Warner Bros. Pictures / Continental film

87' horor, triler, misterija

Režija:           Eric Valette

Uloge: Shannyn Sossamon, Ed Burns, Ana Claudia Talancon, Ray Wise, Azura Skye

Scenario:        Andrew Klavan

Producent/i:   Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Scott Kroopf, Jennie Lew Tugend, Lauren Weissman

Zemlja:          Japan / SAD / Njemačka

Linkovi: službena stranica
imdb

Propušten poziv

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.45
22
0.00

Jeste li se ikad zapitali kako će zvučati vaša smrt? Mi nismo, ali Japanci jesu, a Ameri odmah skontali kako bi i oni na cijeloj priči mogli zaraditi koji dolar.

Nastavljajući tradiciju 'Kruga', 'Kletve', 'Mračnih voda' i 'Impulsa', 'Propušten poziv' je još jedna u nizu jezivih japanskih priča o duhovima koja je adaptirana za zapadno tržište. Ova američka verzija sigurno će zadovoljiti fanove japanskih hororaca jer sadržava sve potrebne sastojke – napaćene duhove, jezive i tajanstvene klince, poruke iz zagrobnog života te snažan središnji ženski lik. Film je nastao po uzoru na djelo kultnog režisera Takashija Miikea'Chakushin ari', čiji je scenarij napisan prema romanu Yasushija Akimota.

Beth (Shannyn Sossamon) je studentica psihologije čiji se život iznenada mijenja kada njena prijateljica Leann (Azura Skye) na svom mobitelu odsluša uznemirujuću glasovnu poruku svoje smrti. Isprva su mislile da je u pitanju neslana šala, ali kada Leann pregazi vlak na točan datum i vrijeme koji su bili navedeni u poruci, Beth se uplaši da je možda ona sljedeća. Uskoro još jedna njena prijateljica, Taylor (Ana Claudia Talancón) nastrada na isti način.

Nerazjašnjene smrti mladih djevojaka zainteresiraju javnost pa se tako u istragu uključuje i televizijski voditelj Ted Summers (Ray Wise), specijalista za paranormalne pojave. Uz pomoć šefa policije Jacka Andrewsa (Edward Burnes), Beth uskoro otkriva vezu između misterioznih poruka koje se mogu izbrisati, ali nakon nekog vremena pojave se opet na mobitelu. Istraga ih dovede do preminule majke i kćeri koje stoje iza smrti djevojaka.


'Propušten poziv', trailer

Režije se uhvatio Eric Valette, Francuz koji je do sada uglavnom radio na televizijskim serijama. Kako stvari stoje s kritikama, moglo bi se lako desiti da Valetteov sljedeći film bude horor u kojem će glavni junak tamaniti zle i opake kritičare Rotten Tomatoesa. Naime, 'Propušten poziv' toliko ih je očarao da su mu dodijelili čak 0%, a komentari variraju između 'dosadan' i 'katastrofa'. Ako ste slučajno pomislili da kritičari jednostavno ne razumiju što je jedan dobar remake, u krivu ste jer ni 'obični' gledatelji nisu zadovoljni.

Izgleda da dobar trailer nije preduvjet za dobar film, što potvrđuju komentari i kritike. Ipak, bilo je i onih koji su bili zadovoljni filmom, ali u velikoj manjini. Vjerovatno će 'Propušten poziv' pronaći svoju publiku u vidu okorjelih fanova japanskih horora, a ostalima preostaje osjećaj jeze - da li zbog stravične radnje ili stravičnih kritika.