Gonič zmajeva - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gonič zmajeva

Gonič zmajeva

The Kite Runner (2008.)

Dreamworks Pictures / Blitz film i video

122' drama

Režija:           Marc Forster

Uloge: Khalid Abdalla, Homayoun Ershadi, Atossa Leoni, Zekiria Ebrahimi, Ahmad Khan Mahmoodzada, Wali Razaqi, Said Taghmaoui, Shaun Toub, Nasser Memarzia

Scenario:        David Benioff

Producent/i:   William Horberg, Walter F. Parkes, E. Bennett Walsh, Rebecca Yeldham

Zemlja:          SAD

Linkovi:

Gonič zmajeva

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.14
14
0.00

Nevjerovatno emotivna priča o ljubavi i prijateljstvu smještena u Afganistan za vrijeme okrutnog talibanskog režima.

Scenarij 'Goniča zmajeva' temelji se na jednom od značajnijih novijih književnih djela – istoimenom romanu afganistanskog spisatelja Khaleda Hosseinia. Priča je to o dvojici dječaka, najboljih prijatelja koji se nađu u podjeljenoj državi kojoj prijeti okrutan rat. To je vrijeme pada monarhije, ruske invazije i začetaka talibanskog terora. Dječaci Amir i Hassan nisu svjesni situacije koja je zadesila zemlju i svoje dane bezbrižno provode puštajući šarene zmajeve na nebu iznad Kabula. Sve dok jednog dana Amir nije iznevjerio Husseina i odbio mu pomoći kad mu je to bilo najpotrebnije.

Kako rat u zemlji postaje sve izgledniji, Amir sa svojim ocem bježi u SAD, u San Francisco. Ondje pronalazi novi život i nakon što diplomira, upoznaje prelijepu mladu ženu, Sorayu. Ipak, ne može nastaviti sa svojim životom dok se ne riješi tereta iz prošlosti. Ubrzo mu se pruža prilika da se iskupi za izdaju prijatelja i, bez previše razmišljanja, nakon 20 godina vraća se u opasni Afganistan koji je pod željeznom rukom Talibana.


'Gonič zmajeva', trailer

Režije se uhvatio Marc Forster koji je bio nominiran za Zlatni globus ('San za životom'), a dobro su prošli i njegovi filmovi Monster's Ball i 'Otkucaji života'. Za svoj posao na 'Goniču zmajeva' dobio je popriličan broj pohvala. Jedan dio pohvala odnosi se na adaptaciju poznatog bestsellera, a drugi na način na koji je uspio izbalansirati afirmirane glumce i amatere. On sam smatra da su napravili vrijedan film, koji je 'dao lice i glas ljudima koji su bili bez lica i glasa proteklih 30 godina'.

Ipak, 'Gonič zmajeva', nije se svima svidio. Na internet stranici Rotten Tomatoes dobio je 67%, a Jeffrey M. Anderson iz Combustible Celluloida opisao ga je otprilike ovako 'još jedna od mnogih priča o sazrijevanju koja kompleksne emocije stavlja u prožvakane klišeje'. Kod 'običnih' gledatelja film je prošao nešto bolje (85%), ali i ovdje ima popriličan broj oprečnih mišljenja – neke je oduševio, a neke je potpuno razočarao.

Oko 'Goniča zmajeva' podiglo se dosta prašine jer sadrži scenu silovanja dječaka te se na tome temelji i cijela priča filma. U plemenskom društvu poput afganistanskog, silovanje je sramota i za žrtvu, pa se i mali glumac našao na udaru stigme. Otac dječaka izjavio je da su mu producenti obećali da će taj dio izrezati iz filma, no oni se brane da su glumci i njihove obitelji pristali na spornu scenu, 'pod uvjetom da bude snimljena na prihvatljiv način'. Obitelj i dalje tvrdi da je za scenu saznala samo dan prije njenog snimanja, a dečko kaže da ne bi pristao na ulogu da je za sve to znao ranije. Marketinški trik ili ne, film ima jednu nominaciju za Oskara (najbolja glazba) i svakim danom sve više i više znatiželjne publike.