Iluzionist - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Iluzionist

Iluzionist

The Illusionist (2006.)

Yari Film Group Releasing / Blitz film i video

110' drama, romansa, misterija

Režija:           Neil Burger

Uloge: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewell, Eddie Marsan, James Babson, Brian Caspe, Tom Fisher, Aaron Johnson, Erich Redman, Ellen Savaria, Jake Wood

Scenario:        Neil Burger

Producent/i:   Brian Koppelman, David Levien, Michael London, Cathy Schulman, Bob Yari

Zemlja:          Češka / SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Iluzionist

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.74
46
0.00

Teme: iluzija, ljubavni trokut, zavist. Mjesto radnje: Europa. Vrijeme: prijelaz s devetnaestog u dvadeseto stoljeće. 'Prestiž'? Ne, 'Iluzionist'.

Eisenheim (Edward Norton) se još kao mali zaljubio u magiju i madžioničarske trikove. Također se zaljubio i u mladu vojvotkinju, Sophie (Jessica Biel) i nakon početnog flerta, njih dvoje su postali par. No, zbog društvenih razlika njihova ljubav nije bila dozvoljena te su ih nasilno razdvojili. Prošlo je mnogo godina nakon toga i Eisenheim se, nakon što je proputovao cijeli svijet, vraća u Beč kako bi nastupio pred brojnom publikom. On je poznati iluzionist koji svaki put očara i zadivi svoju publiku pa tako nije ni čudo da je njegovu točku došao odgledati i princ Leopold (Rufus Sewell) sa svojom zaručnicom. Kada Eisenheim zatraži jednog dobrovoljca iz publike, Leopold predloži svoju zaručnicu, a Eisenheim shvati da je to upravo ljubav njegova života, Sophie.

Nakon nekoliko dana, Eisenheim dobije poziv od princa Leopolda da nastupi u kraljevskoj palači pred probranim gostima. On prihvaća jer zna da je to najlakši način da bude u blizini Sophie. Nakon nekoliko trikova, Leopold zatraži da poznati iluzionist razotkrije način na koji izvodi iluzije. Eisenheim odbija te posrami Leopolda pred njegovim prijateljima i familijom. Tada bijesni princ unajmi privatnog istražitelja Uhla (Paul Giamatti) kako bi razotkrio Eisenheimove tajne te dokazao kako je on obični prevarant. Ubrzo se Eisenheim i Sophie počinju intenzivnije nalaziti i probudi se stara ljubav iz mladosti. Iluzionist se tako nađe podjeljen između priprema za svoju najveću točku do sada i ljubavi prema Sophie, a sve pod budnim okom inspektora Uhla.


'Iluzionist', trailer

Izgleda da kritičari uživaju u ovakvim filmovima punim magije, ljubavnih intriga i zavisti. Ne znamo da li su očarani scenama kada zeko postane golub, ili kada glavni akter iz šešira izvuče klavir, ali činjenica je da je 'Iluzionist' prošao jednako dobro kao i 'Prestiž'. I jedan i drugi film ocjenjeni su s 75% na internet stranici Rotten Tomatoes te su dobili vrlo slične kritike. No, pustimo 'Prestiž', ovo je 'Iluzionist'. Mark Adams je za Sunday Mirror napisao kako 'će vas držati u napetosti i zainteresiranim do samog kraja', a Ethan Alter iz NYC Film Critica je komentirao 'ovo je u suštini ljubavna priča pa je prava šteta kako nema nikakve kemije između Nortona i Biel'.

Iako je ispričana priča izmišljena, postoje neke podudarnosti sa stvarnim životom, makar što se likova tiče. Pa tako imamo Eisenheima koji je vrlo sličan poznatom Bečkom iluzionistu, Eriku Jan Hanussenu, kojeg su ubili nacisti 1933., a princ Leopold bi mogao biti Austro-ugarski princ Rudolf, sin cara Franca Jozefa. Veoma intrigantno, a postoji i još jedna zanimljivost što se snimanja tiče – usprkos svim čudima moderne tehnologije snimanja i animacije, Edward Norton je veliku većinu trikova izveo sam, a za to su ga pripremali poznati madžioničari James Freedman i Ricky Jay.