Što sa sobom preko dana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Što sa sobom preko dana

Što sa sobom preko dana

Što sa sobom preko dana (2006.)

4 film d.o.o.

72' dokumentarni, drama, crna komedija

Režija:           Ivona Juka

Uloge: Josip Markić, Dalibor Zane, Tomislav Brgleš

Scenario:        Ivona Juka

Producent/i:   Anita Juka

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

službeni site
imdb

Što sa sobom preko dana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.60
5
0.00

Što lepoglavski osuđenici Zane, Tuljo i Maki mogu raditi preko dana? Glumiti Shakespeara u Gavelli, u nagrađivanom dokumentarcu Ivone Juke!

Film je sniman u zatvoru u Lepoglavi, koja je najstroža kaznionica u Hrvatskoj. Snimanje je obično zabranjeno, osim u posebnim slučajevima, no i tada s osuđenicima nije dozvoljeno boraviti duže od dva sata. Ipak, filmska ekipa je uspjela unutar zatvora biti i po šesnaest sati dnevno, pa je tamo i spavala. Razgovori s osuđenicima snimani su bez prisutnosti policajaca, pa je postignuta maksimalna autentičnost.

Prije samog snimanja postojala je priča koja je trebala biti ispričana preko bilo kojih od zatvorenika, s tim da su na kraju odabrana baš tri živopisna kažnjenika. Sva trojica su na redateljicu Juku ostavila snažan dojam, a jako važno je bilo što su bili različiti. Juka je izjavila i da joj je glavni strah kod snimanja bio 'da li će preko baš ovako teških kažnjenika uspjeti ispričati baš ono što želi, da li će se ljudi moći identificirati s njima, da li će ih moći razumjeti i hoće li pronaći prave načine da to napravi'.

U filmu gledamo skupinu osuđenika koja sudjeluje u zatvorskoj predstavi baziranoj na 'Snu ivanjske noći' W. Shakespearea. Predstava je nastala iz improvizacija o zatvorskom životu, pa u njoj zatvorenici glume same sebe, u filmu paralelno pratimo dan probe u gradskom kazalištu i njihov život u zatvoru.


'Što sa sobom preko dana', r: Ivona Juka, trailer

Tri glavne uloge u predstavi igraju Tuljo, Maki i Zane. Tuljo (oružana pljačka, 5 godina) se trenutno nalazi na poluotvorenom odjelu zatvora u kojem je osiguranje minimalno i to je neka vrsta kušnje ponašanja zatvorenika. Maki (ubojstvo, 13 god.), je počinio zločin u narkomanskoj krizi, a sada volontira kao ministrant u zatvorskoj kapelici. Većinu vremena provodi sa svećenikom ili čita u zatvorskoj knjižnici. Zane (ubojstvo, 13 god.) radi u likovnom ateljeu. Većinu vremena provodi s prijateljem Indyjem, koji voli dolaziti kod njega zbog ljepila s kojim Zane radi. 

Maki pokušava prikazati svoj život na samoironičan način, njegova životna priča obiluje anegdotama, a čini se da je našao puninu i smisao života u religiji. Tuljo se s velikim žarom prisjeća i opisuje pljačke koje je radio. Za njega je život pljačkaša idealan, jer je ispunjen adrenalinom i akcijom, a užasno se boji sive svakodnevnice. Međutim, kako je zbog takvog života drugi put u zatvoru, počinje se pitati koliko to ima smisla. Zane pijucka kavu s Indyjem koji neprestano udiše ljepilo, a kroz njihov razgovor doznajemo da je Zane kao dijete bio zlostavljan, bježao od kuće i od jedanaeste godine boravio u popravnim domovima. Također doznajemo da je ubio ljubavnika svoje djevojke, no on ispočetka ne želi pričati o tome...

Film je svoju premijeru imao na goEast Film Festivalu u njemačkom Wiesbadenu, gdje je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac, a osvojio je još jednu međunarodnu nagradu, Srce Sarajeva sa Sarajevo Film Festivala. Deborah Young iz Varietyja nije se svidjela 'nervozna digitalna kamera i nefokusirana režija', ali su i nju fascinirali junaci filma. Hrvatski kritičari bili su šire ruke, pa su mu dodijeli nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara na Danima hrvatskog filma (DHF) gdje je osvojio i Grand Prix za najbolji film, nagradu za dokumentarni film i najbolju montažu.

U našoj iscrpnoj recenziji s DHF-a smo i spomenuli film kao 'najveći favorit festivala', a posebno smo istakli glavne protagoniste: 'pljačkaša koji je odabrao svoju profesiju jer voli 'dinamični život bez obaveza' , 'momka koji je pukao u krivom času i sasjekao tipa na komade', te 'Splićanina s fizionomijom Bore Leeja koji je započeo karijeru plaćenog ubojice'. Jurica Pavičić je u Jutarnjem listu zaključio da ovaj film 'utjelovljuje upravo onu vrstu dokumentaristike koja je danas svjetski trend: angažiranu, socijalno osviještenu, 'novinarski' iscrpno istraženu, a opet filmski zanimljivu i vizualno živu.'

s.p.