Kod amidže Idriza - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kod amidže Idriza

Kod amidže Idriza

Kod amidže Idriza (2008.)
94' drama

Režija:           Pjer Žalica

Uloge: Senad Bašić, Mustafa Nadarević, Semka Sokolović, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Nada Ðurevska

Scenario:        Namik Kabil

Producent/i:   Ademir Kenović

Zemlja:          Bosna i Hercegovina

Linkovi: imdb

Kod amidže Idriza

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
5
0.00

Dirljiva drama koja govori o poslijeratnom Sarajevu i životu starijeg bračnog para koji je u ratu izgubio sina.

U čast nedavno preminuloj glumici Semki Sokolović-Bertok, kino Europa prikazuje 'Kod amidže Idriza' koji je premijeru imao na Zagreb Film Festivalu 2004. godine. Film u režiji Pjera Žalice, bosanskohercegovačkog redatelja višestruko nagrađivanog za prethodni film ('Gori vatra'), bio je i u glavnoj konkurenciji na festivalima u Solunu i Bruxellesu.
 
'Kod amidže Idriza' dirljiva je drama o poslijeratnom Sarajevu i životu starijeg bračnog para nakon gubitka sina. Semki Sokolović-Bertok ovo je bila jedna od posljednjih filmskih uloga, a glumačka suradnja s Mustafom Nadarevićem i Senadom Bašićem, jedna je od najupečatljivijih u bosanskohercegovačkoj kinematografiji posljednjih godina. U filmu su zapažene uloge ostvarili Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica, a scenarij potpisuje Namik Kabil, redatelj filma 'Informativni razgovori', dobitnika Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu.
 
A 'Kod amidže Irdiza' događa se sljedeće – Fuad Memić (Fuke) nakon nekoliko godina ponovno dolazi u posjet svom amidži Idrizu i amidžinici Sabiri (stricu i strini) kako bi im popravio bojler. Nakon dobrodošlice i neizostavne 'kafe', suočava se sa samoćom i boli dvoje staraca koji su izgubili sina u ratu. Zbog kvara na automobilu posjet se produžuje i Fuke prenoći u njihovoj kući. Noć razotkriva porodični konflikt u koji Fuke intervenira svojom komunikacijskom vještinom te tako uspjeva vratiti sklad u otuđenu obitelj.
 
Sarajevski režiser Pjer Žalica završio je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegovi dokumentarni i kratki igrani filmovi prikazivani su na najznačajnijim svjetskim festivalima (Cannes, Montreal, Sydney, Nice, Rotterdam…). Koscenarist je dugometražnog igranog filma 'Savršeni krug' Ademira Kenovića te redatelj i scenarist igranog filma 'Gori vatra', za koji je osvojio Zlatnog Biba na Zagreb film festivalu, 2003. godine.