Kronike Spiderwick - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kronike Spiderwick

Kronike Spiderwick

The Spiderwick Chronicles (2008.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

107' obiteljski, fantastika

Režija:           Mark Waters

Uloge: Freddie Highmore, Mary-Louise Parker, Nick Nolte, Joan Plowright, David Strathairn, Seth Rogen, Martin Short

Scenario:        John Sayles, Karey Kirkpatrick, David Berenbaum

Producent/i:   Mark Canton, Larry J. Franco, Ellen Goldsmith-Vein, Albie Hecht, Karey Kirkpatrick, Julia Pistor, Ellen Goldmith Vein

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Kronike Spiderwick

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.65
26
0.00

Stiže još jedna ekranizacija hit knjige, fantastična pustolovina koja otkriva skriveni i tajni svijet koji živi i diše usporedno s ovim našim.

Filmska industrija skužila je savršenu formulu za veliki uspjeh i brzu zaradu. Recept je jednostavan – uzmeš popularnu dječiju knjigu i po tome snimiš film. Klinci će bit u ekstazi, a popratna publika u obliku brižnih roditelja znači dodatne karte na kinoblagajni. Ako je film prepun čudnovatih likova, još bolje, jer to znači i dodatne dolare od prodaje autorskih figurica, majica, žvaka, pelena i još koječega. Na kraju priče svi sretni i zadovoljni – film zaradi milijune, knjizi poraste prodaja, klinci dobiju nove igračke, a producenti već planiraju nastavak. Pa eto, na tragu 'Harry Pottera', 'Narnijskih kronika''Zlatnog kompasa' dolaze nam i 'Kronike Spiderwick'.

Priča počinje kada se obitelj Grace iz New Yorka preseli na imanje njihovog pra-pra-ujaka Arthura Spiderwicka. Jared i njegov brat blizanac Simon (obojicu glumi Freddie Highmore) te njihova starija sestra Mallory i majka Helen pokušavaju se naviknuti na svoj novi dom. Jared, privučen neobičnim događanjima na imanju, počinje istraživati. Tada nailazi na neobično otkriće – dobrog duha koji živi u zidovima dvorca, Thimbletacka, a uskoro pronađe i 'Vodič kroz fantastični svijet oko vas Arthura Spiderwicka'. Thimbletack ga upozori da je to neobična i potencijalno opasna knjiga koja skriva mnoge tajne i, ako padne u krive ruke, može uzrokovati mnogo zla.


'Kronike Spiderwick', trailer

Jednom otvorena, knjiga otkriva i oslobađa svijet nastanjen nekim čudnim, prekrasnim i opasnim bićima – podmuklog, ali prijateljski raspoloženog dobrog duha Hogsquela, nekoliko opasnih goblina, tajanstvene vile i duhove. Samo oni koji pogledaju kroz magični 'gledajući kamen' ili im dobri duh pljune u oko, mogu vidjeti ta stvorenja. Najveću prijetnju predstavlja zli ljudožder Mulgarath (Nick Nolte). Djeca shvaćaju da vodič nije puka maštarija njihovog ujaka, nego ključ za razumijevanje svih bića koje susreću. To je knjiga koja nudi nevjerojatnu moć onome tko razumije njene tajne. Iako ulaze u nepoznat i opasni svijet, on im pomaže da bolje shvate stvarnost, prebrode nesuglasice i nauče se voljeti i uvažavati.

Priču su izvorno osmislili Tony DiTerlizzio i Holly Black, a režiser Mark Waters ovako komentira svoju ekranizaciju: 'Uvijek sam volio filmove fantastike. Kada sam pročitao ove knjige, vidio sam priliku napraviti nešto novo – film pun pustolovine, mašte i nevjerojatno zanimljivih bića.' A to može značiti samo jedno – mnogo kompjuterske animacije. Taj je posao pripao tvrtkama ILM i Tippet Studio ('Jurski park') te su ga odradili zbilja impresivno, što su pohvalili i kritičari internet stranice Rotten Tomatoes. Inače, film je dobio impresivnih 80% te su se kritike uglavnom složile kako je ovo 'zabavna dječja avantura koja će pobuditi maštu i razveseliti svoju publiku'.