Imaš petlju? - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Imaš petlju?

Imaš petlju?

The Bucket List (2008.)

Warner Bros. Pictures

97' avantura, komedija, drama

Režija:           Rob Reiner

Uloge: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Rob Morrow

Scenario:        Justin Zackham

Producent/i:   Alan Greisman, Neil Meron, Rob Reiner, Craig Zadan

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Imaš petlju?

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.97
29
0.00

Što možeš napraviti danas, ostavi za sutra... 'Imaš petlju?' upozorava nas kako je život prekratak da bi razmišljali na taj način.

Film daje uvid u živote dvojice muškaraca, običnih ljudi kakve svakodnevno viđamo na ulici, poslu ili u autobusu. Jedan je Edward Cole (Jack Nicholson), uspješni poslovni čovjek, a drugi je Carter Chambers (Morgan Freeman), mehaničar. Oni dolaze iz dva nespojiva svijeta, ali imaju dvije zajedničke stvari – neizlječivu bolest koja im ostavlja još malo vremena te gorki osjećaj životnog neuspjeha, odnosno želju da učine, isprobaju i osjete sve ono što su ikada željeli. I dok njih dvojica, potpuni neznanci, leže u bolničkoj sobi, polako se počinju upoznavati te dijeliti svoje životne priče.

Carter Chambers nije oduvijek bio mehaničar. Prije mnogo vremena, točnije prije četrdeset i šest godina, bio je profesor filozofije. Svoje je studente upozoravao na prolaznost života te ih savjetovao da naprave listu ciljeva – 'Bucket List' – koje žele ispuniti prije nego za to bude prekasno. Ipak, žena i djeca te obiteljske dužnosti i splet okolnosti dovele su Cartera ovdje gdje jest, u bolničkoj sobi s čovjekom koji također žali za propuštenim prilikama. Edward je, s druge strane, oduvijek bio koncentriran samo na posao te mu je najvažnija stvar na svijetu bila kako zaraditi još jedan dolar. Njih dvojica uskoro shvate kako je, umjesto u sažaljevanju, preostalo vrijeme mnogo bolje kvalitetno iskoristititi te tada odluče napraviti vlastiti 'Bucket List'. Tako počinje najveća i najuzbudljivija avantura njihovih života.


'Imaš petlju?', trailer

'Imaš petlju?' donosi izvrsna glumačka ostvarenja dviju velikih hollywoodskih legendi koje nisu razočarale ni u jednom svojem filmu. Zanimljivo je da je scenarist Justin Zackham, još dok je pisao scenarij, na umu imao Morgana Freemana za ulogu Cartera. Kad je ovaj prihvatio ulogu, predložio je režiseru, Robu Reineru, Jacka Nicholsona za ulogu Edwarda. Ispostavilo se da je Reiner također želio angažirati Nicholsona i tako je riješen problem castinga. No, ako je suditi po onome što kritičari pišu, to nije bilo dovoljno da ovaj film učini dovoljno dobrim.

Na internet stranici Rotten Tomatoes film se zaustavio na mršavih 40%, a kritičari ga zbilja nisu štedili. Bob Grimm je za Reno News and Review napisao 'Umrite već jednom!', a Jeff Bayer iz Daily Heralda kaže ovako 'U jednom djelu filma Carter vikne: Ovo je trebalo biti zabavno! U potpunosti se slažem s njime.' Ipak, kod 'običnih smrtnika' film kotira poprilično dobro. Ovdje je ocjenjen sa 75%, a gledatelji su u pravilu impresionirani odličnom glumom, dok su neki našli riječi pohvale i za režiju te samu priču.