Točka prednosti - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Točka prednosti

Točka prednosti

Vantage Point (2008.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

90' akcija, drama, triler

Režija:           Pete Travis

Uloge: Dennis Quaid, Matthew Fox, Forest Whitaker, Sigourney Weaver, William Hurt, Edgar Ramirez, Ayelet Zurer, Eduardo Noriega, Said Taghmaoui, Zoe Saldana

Scenario:        Barry L. Levy

Producent/i:   Neal H. Moritz

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Točka prednosti

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
18
0.00

Osam različitih priča o jednom događaju – pokušaju ubojstva predsjednika SAD-a. Ne, nije Bush nego neki Ashton, ali to ionako nije bitno.

Dakle, gospodin predsjednik Ashton sprema se na put u Španjolsku kako bi svjetskom terorizmu objavio rat i istrebljenje. Specijalni agenti Thomas Barnes (Dennis Quaid) i Kent Taylor zaduženi su za njegovu sigurnost. Ovo je prvi zadatak za Barnesa nakon šest mjeseci pauze, kada je 'popio' metak namjenjen predsjedniku. Nedugo nakon što Ashton stupi na španjolsko tlo, čuju se dva snajperska hitca koja završavaju u predsjedniku te on nemoćno pada na pod.

Naravno da odmah zavlada panika – tajni agenti nemaju pojma otkuda je pucano, predsjednik leži pogođen, a civili bježe glavom bez obzira. Kao da to nije dovoljno, eksplodira i nekoliko bombi i čini se da se odvija upravo 'worst case scenario'. No, nakon što se stvari primire, započinje istraga. Postoji na tisuće osoba koje su svjedočile pucnjavi, ali samo osam od njih je vidjelo nešto značajno i bitno za samu istragu. Među njima je Howard Lewis (Forest Whitaker), američki turist koji je snimao cijelu predstavu kako bi je mogao kasnije pokazati familiji i prijateljima. Tu je i urednica televizijskih vijesti, Rex Brooks (Sigourney Weaver) koja je također bitna za pronalaženje atentatora. I dok se preslušavaju priče, djelovi slagalice polako dolaze na svoja mjesta te otkrivaju neočekivan i uzbudljiv rasplet.


'Točka prednosti', trailer

Kritičari nisu povjerovali producentima 'Točke prednosti' koji su film najavljivali kao visokooktanski, napeti, uzbudljivi triler koji će svoju publiku držati u neizvjesnosti. Opće mišljenje internet stranice Rotten Tomatoes glasi ovako: 'Dobra ideja uništena je lošim scenarijem koji je pun rupa te neuvjerljivom glumom.' Naime ovo 'dobra ideja' se odnosi na odluku režisera Petea Travisa da priču ispriča u stilu 'Rašomona', kroz niz različitih svjedočanstava. Michael A. Smith je za Nolan's Pop Culture Review ipak napisao 'dobar triler kojemu samo treba malo duže da krene s akcijom'.

Usprkos lošim kritikama, film je u nešto više od mjesec dana prikazivanja zaradio preko 120 milijuna dolara, a komentari publike su uglavnom pozitivni. Mnogi ga uspoređuju s televizijskom serijom '24' pa ako ste uživali u pustolovinama Jacka Bauera vjerovatno će vam se svidjeti i 'Točka prednosti'.