21 - Raspad Las Vegasa - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      21 - Raspad Las Vegasa

21 - Raspad Las Vegasa

21 (2008.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

123' drama

Režija:           Robert Luketic

Uloge: Jim Sturgess, Kate Bosworth, Laurence Fishburne, Kevin Spacey, Liza Lapira, Josh Gad, Aaron Yoo, Sam Golzari

Scenario:        Peter Steinfeld, Allan Loeb

Producent/i:   Dana Brunetti, Michael De Luca, Kevin Spacey

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

21 - Raspad Las Vegasa

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.73
40
0.00

Oni su uspjeli nemoguće – pobijediti, poniziti i opljačkati Las Vegas. Nisu koristili pištolje, zolje i tenkove nego nešto mnogo jače –ljudski um.

Ben Campbell je sramežljiv, ali briljantan student na M.I.T.-u (prestižno američko sveučilište posvećeno istraživanjima i napretku na području znanosti i tehnologije). On se nađe u problemu kako platiti školarinu za narednu godinu te odgovor na to pitanje pronađe u kartama. Naime, neobični profesor matematike, Micky Rosa (Kevin Spacey), koji je ujedno i genije na području statistike, okupi grupu najtalentiranijih sudenata. Oni svaki vikend, naoružani jedino lažnim osobnim iskaznicama, odlaze u Las Vegas kako bi zaradili velike svote novca.

Shvatili su kako okrenuti inače nepovoljne izglede u svoju korist, a njihova igra je 'Blackjack'. Zahvaljujući brojanju karata te kompleksnom sistemu signala i načina komunikacije uspjeli su učiniti nemoguće – pobijediti kasino. Iako isprva sve izgleda savršeno, uskoro se javljaju komplikacije. Bena zavede sav taj silni novac i luksuzan način života, a ne pomaže mu ni činjenica da se silno želi dokazati pred svojom prijateljicom, lijepom i pametnom Jill Taylor (Kate Bosworth). Tako počinje forsirati i iako brojanje karata nije ilegalno, nađe se u nevolji. Shvaća da njegov jedini problem nije ostati koncentriran u napetoj igri živaca, nego da su mu i za petama uporni agenti kasina koje predvodi opasni Cole Williams (Laurence Fishburne).


'21 - Raspad Las Vegasa', trailer

'21 – Raspad Las Vegasa' režirao je Australac hrvatskih korijena, Robert Luketic, koji je do sada imao već jedan kinohit – 'Plavušu s Harvarda', a s ovim je filmom uspio podijeliti publiku i profesionalne kritičare. Na internet stranici Rotten Tomatoes publika je filmu dodijelila zadovoljavajućih 72%, a komentari variraju između 'vrlo zabavan' i 'napet i intrigantan'. Što se profesionalaca tiče, Fred Topel je za Can Magazine napisao 'ovo je stvarno glup film o stvarno pametnim ljudima', dok Tim Brayton iz Antagony & Ecstasyja kaže da film nudi mnogo zabave i da ga je vrijedno pogledati.

Kao što vidimo, ni 'pravi' kritičari se ne mogu složiti oko '21', a ocijena koju su mu oni dodijelili je 31%. Ovdje valja napomenuti kako je film u manje od petnaest dana prikazivanja zaradio više od 46 milijuna dolara, a što se uspjeha na našoj rodnoj grudi tiče, mi smo sigurni da će film pronaći dovoljan broj obožavatelja. Kao prvo, tko ne bi htio vidjeti kako skupina mulaca potkrada kasina u Las Vegasu. Drugo, glavni glumci su mladi i zgodni (stvarni geekovi s M.I.T.-a samo statiraju) i treće, režiser vuče hrvatske korijene pa ajmo malo patriotizma, ionako nas ima samo četiri i pol milijuna!