Kraljevi kvarta - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kraljevi kvarta

Kraljevi kvarta

Street Kings (2008.)

Continental film

109' krimi, drama, triler

Režija:           David Ayer

Uloge: Keanu Reeves, Forest Whitaker, Hugh Laurie, Chris Evans, Naomie Harris, Jay Mohr, John Corbett, Cedric the Entertainer, Amaury Nolasco, Terry Crews, Common, The Game

Scenario:        James Ellroy, David Ayer

Producent/i:   Lucas Foster, Alexandra Milchan, Erwin Stoff

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Kraljevi kvarta

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.60
25
0.00

Glavna faca u kvartu može biti bilo kakva ličnost – zajebant, lokalni Casanova, ili pak nabildana mrcina. Ipak, u ovom kvartu rulaju murjaci.

Svi znamo da posao prosječnog američkog policajca nije nimalo lak. Još ako služi i štiti u gradu palih anđela nikada ne zna kada će se rutinsko zaustavljanje zbog prebrze vožnje pretvoriti u omanji masakr, hoće li ga narkići napasti sjekirom jer ih je krivo pogledao, ili  će neki član bande iz razonode ispaliti par hitaca iz zolje u njegovom smjeru. Plaća mala, žena ga vara, djeca plaču, a krafne jednostavno nisu ono što su nekad bile. Pa onda nije ni čudo što je zaboravio moral, čast i ideale te se okrenuo mitu i korupciji.

A upravo se o tome radi u 'Kraljevima kvarta'. Tom Ludlow (Keanu Reeves) je vrhunski policajac u Los Angelesu koji se u životu vrlo teško snalazi nakon što mu umire žena. Kada dokazi pronađeni na poprištu ubojstva njegovog kolege, detektiva Terrencea Washingtona (Terry Crews), počnu ukazivati da je upravo on počinitelj, prisiljen je braniti svoju nevinost. U cijelu tu priču umješan je i policijski kapetan Wander (Forrest Whitaker) koji je Tomov nadređen te se trudi zaštititi ga od istrage Unutarnje kontrole. Ludlow je sada prisiljen boriti se protiv sistema u kojem je radio cijelog života, a to ga dovodi do strahovitih otkrića o (ne)lojalnosti njegovih kolega.


'Kraljevi kvarta', trailer

Pošto je režiser 'Kraljeva kvarta' David Ayer ('Teška vremena'), ne treba čuditi da se radnja filma odvija upravo u Los Angelesu. Ayer je poprilično privržen ovoj okolini, što se može vidjeti i iz njegovih prijašnjih projekata. Naime, napisao je scenarij za uspješne 'Specijalce', 'Dan obuke' te 'Brze i žestoke'. S ovim je filmovima stekao poprilično respektabilnu reputaciju u Hollywoodu pa ni ne čudi da je u mogućnosti angažirati ovakvu glumačku ekipu, predvođenu Reevesom ('Matrix', 'Ðavolji odvjetnik') i Whitakerom ('Posljednji škotski kralj', 'Točka prednosti').

'Kraljevi ulice' se kod kritičara s internet stranice Rotten Tomatoes i nisu kraljevski proslavili. S općim mišljenjem koje kaže kako je prepun nasilja te da nije kvalitetno napravljen, zaustavio se na 34%. Jeffrey Lyles je za magazin Gazette napisao da 'iako nije pretjerano orginalan, nudi kvalitetna glumačka ostvarenja te dobru zabavu'. S njime se slaže i publika koja je filmu dodijelila 66% te su uglavnom zadovoljni odgledanim. Kao i uvijek, bilo je i onih koji su pokopali film, a jedan od njih je i novinar Timesa, James Christopher, koji tvrdi 'ovo je depresivan i pretjerano nasilan film'. Sto ljudi, sto ćudi, a mi mislimo da ako ste u potrazi za dobrom količinom akcije začinjenom s malo policijske korupcije, onda su 'Kraljevi kvarta' sasvim ok.