Imati i nemati - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Imati i nemati

Imati i nemati

To Have and Have Not (1944.)
102' drama, romansa, ratni

Režija:           Howard Hawks

Uloge: Humphrey Bogart, Walter Brennan, Lauren Bacall, Dolores Moran, Hoagy Carmichael, Sheldon Leonard, Walter Molnar

Scenario:        Jules Furthman, William Faulkner

Producent/i:   Jack L. Warner

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Imati i nemati

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
3
0.00

Luka Fort-de-France, ljeto 1940. Posljedice nacističke okupacije Francuske nisu mimoišle ni njezin karipski otok Martinique na kojem su vlast preuzeli vichyjevski kolaboracionisti.

Čini se da se rat ne tiče nonšalantnog Harryja Morgana zvanog Steve (H. Bogart), vlasnika ribarskog broda koji sa svojim šeprtljavim pomoćnikom Eddiejem (W. Brennan) svakodnevno odlazi u ribolov. Ali član francuskog Pokreta otpora Gerard (M. Dalio) zamoli Harryja da pomogne potajno dovesti na otok jednog od mjesnih vođa otpora Paula de Bursaca (W. Molnar) i njegovu suprugu Hellene (D. Moran). Harry isprva odbija, ali se predomisli kada istodobno odluči pomoći i lijepoj pjevačici Marie (L. Bacall) koja također ima problema s vichyjevskim vlastima...

Snimljen prema djelu nobelovca Ernesta Hemingwaya, scenarij je napisao još jedan velikan američke književnosti i dobitnik Nobelove nagrade William Faulkner, a režirao jedan od najsvestranijih redatelja zlatnog Hollywooda Howard Hawks.

Riječ je o filmu koji pripada jednom od najznačajnijih radova američke kinematografije 40-ih. Uz Bogarta debitira izvrsna Lauren Bacall u ulozi Marie, koja će uskoro snimiti nekoliko filmova sa svojom novom ljubavi Bogartom, među kojima se najviše ističe, također Howard Hawksov 'Duboki san'.

U ostalim su ulogama trostruki oskarovac Walter Brennan (Rio Bravo, Zakon Divljeg zapada), te glumac, glazbenik i oskarovac Hoagy Carmichael koji je i za ovaj film skladao pjesmu ('How Little We Know').