Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje

Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008.)

Paramount Pictures

124' akcija, avantura

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Ray Winstone, Karen Allen, John Hurt, Jim Broadbent

Scenario:        David Koepp, George Lucas

Producent/i:   Frank Marshall

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.22
64
0.00

Najpoznatiji pustolov na svijetu, Indiana Jones, vraća se u punom sjaju. Stariji, iskusniji i mudriji traži misterioznu kristalnu lubanju.

Kao što ste već vjerovatno shvatili, na gerijatrijskom odjelu u Hollywoodu je jako jako dosadno. Bingo, karte, čitanje i šetnjice prirodom jednostavno nisu dostatne za naše slavne djedice. Oni su navikli na akciju, pustolovinu, žene i slavu pa nije ni čudo da se ponovno vraćaju ispred kamera. Stallone (62) u 'John Rambu' skače po šumama burme i stavlja rupe raznih promjera u sve živo i mrtvo te se u pauzama fiksa hormonima, a ni u 'Rockyju Balboi' nije niša manje veličanstven. Bruce Willlis (53) brani slobodu i demokraciju na dobri stari američki način u 'Umri muški 4.0', a sada je i Harrison Ford (66) spreman na nove vratolomije opasne po njegov kuk.

Priča počinje u pustinji Southwest 1957. godine, u vrijeme samog vrhunca Hladnog rata. Indy i njegov pomoćnik Mac jedva su izbjegli bliski susret sa sovjetskim agentima. Nakon toga, profesor Jones vraća se kući, na Marshall College gdje stvari kreću nizbrdo - njegove nedavne aktivnosti učinile su ga sumnjivim pa vlada vrši pritisak na Marshall College da ga otpusti. Na svom putu iz grada Indiana susreće mladog buntovnika Mutta, koji ima zanimljiv prijedlog za pustolovnog arheologa. Mutt je mladi buntovnik, momak koji nije imao normalno djetinjstvo. Napustio je školu i postao opsjednut motociklima i mašinerijom. Ako pomogne Muttu u vrlo osobnoj misiji, mogao bi naići na jedno od najspektakularnijih arheoloških otkrića u povijesti – kristalnu lubanju Akatora, legendarni objekt fascinacije, praznovjerja i straha.


'Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje', trailer

No, putem prema najudaljenijem kraju Perua – zemlji drevnih grobova, zaboravljenih istraživača i zlatnog grada o kojem se šapuće – otkrivaju da u svojoj potrazi nisu sami. Sovjetski agenti također su na vrućem tragu kristalne lubanje. Glavna među njima je ledeno hladna, razarajuće lijepa Irina Spalko (Cate Blanchett), čija elitna vojna postrojba traži kristalnu lubanju diljem svijeta. Vjeruju da ona može pomoći Sovjetima da zavladaju svijetom ukoliko uspiju otkriti njene tajne. Indy i Mutt moraju pronaći način da izbjegnu Sovjete, prate nerazumljiv trag tajni, bore se s neprijateljima i prijateljima upitnih pobuda, i prije svega, spriječe da moćna kristalna lubanja padne u najopasnije ruke.

Kao što smo već pisali, najiščekivaniji film na ovogodišnjem festivalu u Cannesu bio je upravo 'Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje'. I eto sada kada je i ostatak svijeta pogledao film, da vidimo što kažu filmske kritike. Internet stranica Rotten Tomatoes kaže 79%, a zanimljivo je da mu je publika dodijelila nešto manji postotak – 66%. Iako mnogi kritičari imaju zamjerke što se tiče priče (za koju kažu da je neinovativna), glavnog lika i filma u cijelosti (San Francisco Chronicle i časopis Rolling Stone nazivaju ga najlošijim nastavkom do sada), svi oni na kraju kažu da su odgledali film u jednom dahu te da nudi odgovarajuću dozu akcije, humora i romanse. I upravo je to (uz nostalgiju) ono što privlači gledatelje ovome filmu.

Od trenutka svog prvog pojavljivanja, prije gotovo 27 godina, Indiana Jones je postao jednim od omiljenih filmskih junaka, a poznata filmska družina pobrinula se da ne živi samo od stare slave. Režiser je Steven Spielberg, izvršni producent i scenarist (uz Davida KoeppaGeorge Lucas, a u glavnoj ulozi Harrison Ford kojemu se priključila mlada holivudska nada Shia LaBeouf ('Transformeri'). Indiana Jones nije jedini popularni lik koji se vraća na scenu – tu je i ljubav njegovog života, žena koju nikad nije sasvim zaboravio: Marion Ravenwood, koju glumi Karen Allen.

Snimanje je od prvoga dana obavijeno velom misterije, a svaka pojedinost pomno se krila od javnosti. Tako se dugo vremena nije znao ni točan naslov Indyeve avanture - u igri ih je bilo čak šest! Kada je on napokon otkriven na dodjeli MTV Video Music Awardsa odmah su krenule špekulacije o radnji i priči oko kristalnih lubanja. Nedugo nakon toga jedan je statist sa snimanja prekršio ugovor o tajnosti i izbrbljao novinarima pojedinosti o radnji no sve do premijere nisu iscurili bitniji detalji, a slike i traileri su puštani u javnost na kapaljku. Cijela ova tajnovita marketinška priča svakako je doprinijela euforiji oko izlaska filma pa se već tako i karte za hrvatsku premijeru i prva prikazivanja mogu kupiti u pretprodaji.    

zl.m.