Budan - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Budan

Budan

Awake (2007.)

MGM Distribution Company, The Weinstein Company / Discovery film i video

84' drama, triler

Režija:           Joby Harold

Uloge: Hayden Christensen, Jessica Alba, Lena Olin, Terrence Howard, Sam Robards

Scenario:        Joby Harold

Producent/i:   Tim Williams, Harvey Weinstein, Bob Weinstein

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Budan

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.05
21
0.00

markoboban 12.10.2010 Ocjena recenzije : 0.0

"Svesnost pod anestezijom"

Joby Harold debituje ovim trilerom, zasnovanim na priči iz vlastitog iskustva tokom boravka u bolnici, zbog problema s bubregom.Iako je bilo poteškoća,jer prvobitno predviđeni Jared Leto i Kate Bosworth za dva glavna lika neposredno pred početak snimanja su otkazali zbog nekih drugih (njima primamljivijih) projekata ipak je napravljen svojevrstan medicinski triler.Dešavanja su povezana s medicinom i operacijama, pa ne treba da čudi što se dobar deo radnje odvija u bolnici.Clay Beresford (Hayden Christensen) mladi i perspektivni berzanski investitor u vezi je sa devojkom koju iskreno voli - Sam Lockwood (Jessica Alba), uprkos tome što je njegova posesivna majka Lilith (Lena Olin) protiv te veze.Clay je srčani bolesnik, a nakon toga što preživi srčani udar postaje dobar prijatelj s hirurgom koji mu je spasio život - Dr. Jack Harper (Terrence Howard).Jedina nada da poživi je transplantacija srca, a to nije nimalo jednostavno izvesti.Zato Clay odlučuje da se prethodno oženi sa Sam i tek potom otpočne dalje lečenje.Lepa Sam nije nimalo naivna i ima svoj plan, vezan za samu transplantaciju,a tu, na operacionom stolu dolazi do 'anesthetic awareness', medicinskog fenomena kada se u toku operativnog zahvata Clay budi,svestan šta se dešava,ali u nemogućnosti da bilo šta promeni,niti da se pomeri ili progovori.Shvata da je plan zapravo da on ne preživi operaciju (ubrizgavanjem određenih hemijskih sastojaka u anesteziju,kako transplantacija ne bi uspela).Odlično odrađena scena borbe za život pacijenta protiv onih koji bi trebalo da mu spasu život.Ako dodamo scenu napetog iščekivanja toka operacije u čekaonici, gde Lilith slučajno otkriva da je Sam nekad radila kao medicinska sestra,postiže se maksimalni efekat neizvesnosti da ne kažem blage jeze.Zahvaljujući njenom prijatelju hirurgu, majka uspeva da spasi sina od dobro organizovane bande u nameri da se dokopaju ogromne svote novca od nesrećnog Claya.Za manje od jednog i po sata gotovo da nema 'praznog hoda' u razvijanju radnje.Inteligentno ispričana napeta medicinska priča,snimljena dobrim delom u 'Bellevue' bolnici,na Manhattan-u,New York.Za jednog debitanta (otud i skroman budžet za snimanje od nekih $8,600,000) nije loše.A i prvi put gledamo Jessicu Albu kao negativku, gde se ona, utisak je, dobro snašla.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

citadel 23.06.2009 Ocjena recenzije : 3.0

neloše

Od ovoga filma sam očekivao male izlete u horor vode, ponajviše zbog covera filma i otprije sličnih filmova, ali o samoj radnji nisam znao ništa osim da je pacijent budan za vrijeme operacije.
Ovo je drama hladne atmosfere s trilerovskim pojedinim scenama u bolničkom okruženju. Dakako, ima i ljubavne note kroz film ali primjerenije je reći ljubavne prevare i pohlepe za novcem. Iznenadio me je preokret kad sam shvatio da se Jessica udala za glavnog lika Claytona zbog novca od osiguranja tj. oporuke. Cijeli film nam pruži uvid u njihovu romansu i nerazdvojivost kad gledatelja dočeka ovakav podmukli preokret koji ostavlja gorak okus, zbilja sam zamrzio tu ulogu Jessice Albe - jer i ne djeluje kroz film hladno i bezosječajno već sasvim suprotno.
Vrlo je napeto gledati kako se lik Claytona budi za vrijeme operacije i saznaje da je subjekt velike prevare i urote u kojoj ga najbolji prijatelj pokušava ubiti radi novca - zbilja teška tema za probaviti. I moram nadodati, da su mi scene presađivanja srca i rezanje tijela dizale vlasi na glavi jer je zbilja izgledalo realistično.
Ipak, sva ta stvar nije napravljena na trilerovski način, više se išlo na dramu, što ovaj film u biti i jeste. U jednom trenutku pomisliš kako je nepravedno što glavni lik umre, da bi u sljedećem glavni lik dobio srce od vlastite majke i tako preživio a cijela ostala ekipa zaslužna za njegovu prijašnju smrt biva zatvorena lisičinama - i Jessica, što mi je bilo vrlo drago.
Neloš triler koji bi mogao biti i razrađeniji, sadržajniji, slojevitiji - u samom centru priče je ipak ta operacije. Ipak film treba promatrati i iz drugačijeg spektra - buđenja iz anestezije za vrijeme operacije. 7/10

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

tenib 19.01.2009 Ocjena recenzije : 5.0

zivot

gotovo sve zivotne situacije isprepletene u iskrenoj, skoro pa savrseno odglumljenoj i prikazanoj prici, ne ostavljaju nas ravnodusnima. bez ijedne zamjerke, jedan od boljih filmova koje sam pogledao u zadnje vrijeme. ne citajte previse o filmu, vec ga pogledajte... iskreno, snazno, napeto i vazno iskustvo koje morate dozivjeti.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Holly-Man 19.09.2008 Ocjena recenzije : 5.0

Zastrašujuće

Zanimljiv je komentar "dmoda" kak je očekivao "razne zaplete i iznenađenja" u filmu....
Kaj je očekivao da će se pacijent pod narkozom dići sa stola i početi bjesomučno pucati?..
Film je obradio medicinski fenomen koji je poznat u cijelom svijetu "da se neki pacijenti probude za vrijeme vlastite operacije", i ne bih im bio u koži...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dmode 18.07.2008 Ocjena recenzije : 1.0

Predvidljivo sa lošom glumačkom ekipom!

Budan ''Awake'' je jedan od onih filmova koji privuku publiku svojom tematikom i trailerom, ali kasnije podbace kad publika odgleda svih sat i nešto sitno. Zanimljiva priča popunjena je trenutno atraktivnim glumcima koji ne pružaju atraktivne izvedbe već se pokušavaju izvući na svoje ime i izgled. Od cijele glumačke ekipe jedino bi istaknuo Lenu Olin koja je uspijela svoj lik hladne i zaštitničke majke istaknuti. Jessica Alba je loša kao i uvijek (njena gluma naravno), a Christensen i Howard prosječni.
Od filma sam očekivao razne zaplete i iznenađenja, ali je, sve u svemu, predvidljiv i bez nekih naglih promijena koje bi iznenadile i zadovoljile gledatelja.
Sasvim prosječan triler koji nije iskoristio potencijal te vjerovatno neće biti zauvijek zapamćen!
Pogledajte, ako nemate drugog izbora ;)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

CityKino 31.05.2008 Ocjena recenzije : 2.0

Savršeno doziranje

Početak filma krenuo je kao softly drama/romansa o liku koji čeka transplataciju srca i cijeli svijet se vrti oko njega. No postepeno film neočekivano kreće u smjeru trilera, kada doživi izvan-tjelesno iskustvo, i shvati da ga njegov prijatelj (kirurg) i žena žele ubiti (kako bi se dočepali love).

Iako će se nekima koji ovo čitaju radnja učiniti poput neke isforsirane sapunjare, naprotiv, Awake se bazira na savršenom (subjektivno) doziranju dramskih i trilerskih elemenata, no bez neke dublje razrade u smislu planiranja/otkrivanja zločina, što će se nekima možda učiniti površno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: