Seks i grad - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Seks i grad

Seks i grad

Sex and the City (2008.)

New Line Cinema / Continental film

148' komedija, romansa

Režija:           Michael Patrick King

Uloge: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris Noth, Jennifer Hudson, Candice Bergen

Scenario:        Michael Patrick King

Producent/i:   Eric M. Cyphers, Michael Patrick King, John P. Melfi, Sarah Jessica Parker, Darren Star

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Seks i grad

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.55
67
0.00

Seriju su žene obožavale, a muškarci je potajice gledali u nadi da će bolje razumjeti komplicirani ženski rod. Hoće li film promjeniti omjer snaga?

Film 'Seks i grad' nastavlja točno tamo gdje je stala serija. Za one koji su propustili posljednju epizodu, evo nekih ključnih elemenata. Carrie je ponovno sa svojim muškarcem iz snova – Facom, vragolasta Samantha se konačno skrasila uz jednog muškarca – nekoliko godina mlađeg Smitha, konzervativna Charlotte živi u sretnom braku s Harryjem, a Miranda i dalje pokušava uskladiti svoju karijeru odvjetnice s odgajanjem djeteta u čemu joj pomaže simpatični Steve.

HBO i New Line Cinema su se četiri godine natezali s glavnim glumicama oko honorara nakon čega se na radost obožavateljica diljem svijeta napokon izrodio film. Pitate se što novoga on donosi? Pa iako je serija završila gotovo idilično, javili su se neki novi problemi i pitanja – Hoće li se Carrie napokon udati? Zaručena je, dakako, za Facu. Charlotte ostaje u drugom stanju, Samantha se preselila u Los Angeles, a Miranda i Steve se suočavaju s njegovim preljubom.

Dobitnica Oscara za 'Komade iz snova', tamnoputa Jennifer Hudson, glumi Louise koja dolazi u New York u potrazi za ljubavlju, a radi za Carrie kao osobna asistentica. Čak ni Louise ne može pomoći Carrie koja ima napadaje sumnje - svi njeni dosadašnji bračni pokušaji završili su katastrofalno, zašto ne bi i ovaj? Istovremeno, sexy Samantha se opet nalazi u iskušenju. Njezinom dragom Smithu karijera baš ne ide dobro, a novi susjed joj je pravi mladi komad...


'Seks i grad', trailer

Michael Patrick King, dugogodišnji izvršni producent i autor serije napisao je scenarij, režirao i producirao film. Produkcije su se primili i Sarah Jessica Parker i Darren Star koji je i stvorio seriju na temelju autobiografske kolumne Candace Bushnell. Raskošnu kostimografiju potpisuje Patricia Field koja je cijelo desetljeće donosila sve modne odluke za HBO-ovu seriju. U filmu se pojavljuje više od 1000 komada dizajnerskih krpica i nakit Tiffany, vrijedan par milijuna dolara!

Film je prvi dobio opuštenje da snima na mjestima kao što su njujorška javna knjižnica, katedrala Sv. Patricka i sjedište magazina Vogue. Novinare sve te silne dozvole ne čude, jer u filmu će jednu od uloga imati i - njujorški gradonačelnik Bloomberg.

Što se serije tiče, ona je bila prikazivana na HBO-u od 1998. do 2004. godine. Bila je nominirana za čak pedeset nagrada Emmy, od kojih je dobila sedam. Dobila je i dvije nagrade Screen Actors Guild-a i osam Zlatnih globusa (od dvadeset i četiri nominacije). Serija, a i film, nastali su prema seriji autobiografskih kolumni Candace Bushnell objavljenih u The New York Observeru (1996. godine objavljenih u obliku knjige). Svi koji su radili na seriji kažu da im je promjenila život, a režiser King kaže ovako: 'Godinama sam zaljubljen u ove četiri žene, uvukle su mi se u srce i to glasovima koje sam ja za njih stvorio. To je zaista čudnovata ljubavna afera.'

A što kritičari misle o cijeloj ovoj priči? Pa ovi s internet stranice Rotten Tomatoes ocijenili su film sa 60% i kažu da iako ne donosi puno novoga, kvalitetno je napravljen. Prema tome uopće ne čudi komentar Daily Telegrapha koji kaže: 'Film će oduševiti fanove serije, a ostali bi se mogli blago razočarati.' Ipak, mislimo da komentar magazina Boxoffice najbolje opisuje stvari: 'Ženski dio publike uživat će u ovome filmu u istoj mjeri u kojoj su uživali muškarci dok su gledali 'Indianu Jonesa i Kraljevstvo kristalne lubanje'. Eto dame, čule ste – skupite frendice i pravac u kino, a vi dečki prestanite pokušavati shvatiti ženski rod jer je to poput Rubikove kocke – rijetkima uspije. Neka se žene zabavljaju u kinu uz 'Sex i grad' i kokice, a frajeri imaju nadolazeće Europsko nogometno prvenstvo i pivu.

zl.m.