Događaj - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Događaj

Događaj

The Happening (2008.)

20th Century Fox

drama, ZF, triler

Režija:           M. Night Shyamalan

Uloge: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel, John Leguizamo, Betty Buckley, Spencer Breslin, Ashlyn Sanchez

Scenario:        M. Night Shyamalan

Producent/i:   M. Night Shyamalan, Barry Mendel, Sam Mercer

Zemlja:          SAD

Događaj

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.24
38
0.00

Napeti triler koji prati jednu prosječnu američku obitelj i njena nastojanja da se odupre misterioznim i smrtonosnim događajima.

Pa da vidimo što se to događa u 'Događaju'. Ako ste do sada imali prilike pogledati 'Zoru živih mrtvaca', '28 dana kasnije' ili neki drugi horor u kojemu se običnim ljudima iznenada počinju događati izopačene gadosti, onda se nećete baš previše iznenadit razvojem 'Događaja'. Let leptira, žubor šumskog potočića, cvrkut ptica i ostale stvari zbog kojih se voli život iznenada nestaju, a na scenu stupa, uništenje, panika i pokolj. Ne, ne radi se o koncertu Marilyna Mansona već je u pitanju nešto misteriozno i opasno s jednom jedinom misijom – smrt svima i svugdje. Klasika. I onda priča počinje pratiti nekolicinu pojedinaca (u ovom slučaju radi se o obitelji) koji jednostavno pokušavaju preživjeti. Nezgodno...

Srednjoškolskom profesoru Elliotu Mooreu (Mark Wahlberg) najvažnije je pronaći način kako pobjeći od tajanstvenog i smrtonosnog fenomena. Iako se on i njegova žena Alma (Zooey Deschanel) nalaze usred bračne krize, bez razmišljanja kreću na put. S njima pođu i Elliotov kolega Julian (John Leguizamo) i njegova osmogodišnja kćeri Jess (Ashlyn Sanchez). Naumili su prema ravnicama Pennsylvanie, nadajući se da će tamo biti izvan dohvata stravičnih eskalirajućih napada, ali uskoro postaje jasno da nigdje nije sigurno. Ovom jezivom, nevidljivom ubojici ne može se pobjeći. Tek kada Elliot počne otkrivati pravu prirodu stravičnih događaja i što je točno odgovorno za taj napad koji prijeti budućnosti ljudske vrste, javlja se blijeda nada da bi njegova krhka obitelj mogla izbjeći istu strašnu sudbinu.

A ono što bi moglo izdvojiti ovaj triler / horor od ostalih je upravo njegov scenarist i režiser. Radi se o poznatom M. Nightu Shyamalanu, indijcu koji je svoju karijeru uglavnom posvetio pisanju scenarija te režiji. Iako je radio na svega dvanaestak filmova, sigurno ste pogledali makar jedan njegov film – 'Šesto čulo', 'Zaselak', 'Misteriozni znakovi'. Važno je spomenuti da je Shyamalan napisao i režirao ove filmove te da su svi bili dobro prihvaćeni kod publike i kod kritičara. Kao što vidite, čovjek zna svoj posao te sumnjamo da će oni koji odluče pogledati 'Događaj' ostati uskraćeni za ono što čini jedan pravi hororac – jezivu atmosferu, zanimljiv razvoj priče i nekoliko filmskih scena koje se ne preporučaju osobama slaba srca.

E da, tu je i simpatični Mark Wahlberg ('Braća po krvi', 'Tri kralja') u glavnoj ulozi koja je, mogli bismo reći, prilično netipična za njega. Do sada smo navikli gledati ga u akcijskim filmovima gdje je probleme riješavao šakama, nožem ili metcima, a u 'Događaju' glumi staloženog i mirnog profesora i obiteljskog čovjeka. Producenti tvrde da je idealan za ovu ulogu jer u film unosi potrebnu dozu pozitivne energije i 'svjetline', a nije odmogla ni činjenica da je dobar prijatelj sa režiserom. On sam ovako kaže: 'Shyamalan je već prije radio s mojim bratom i Joaquinom Phoenixom, a ja sam im oduvijek na tome zavidio. Kada sam čuo da je upravo mene imao na pameti kada je pisao ulogu, oduševio sam se.'

Eto, i sami znate da kad čovjek radi nešto iz gušta, onda to ispadne jako dobro. Whalberg je motiviran, Shymalan iskusan, a priča 'Događaja' interesantna i napeta. Kako se nama čini, film ima sve predispozicije za uspijeh, ali ipak na publici je da kaže posljednju riječ.

zl.m.