Krupna riba - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Krupna riba

Krupna riba

Big Fish (2003.)

Columbia Pictures/Blitz film i video

125' komedija, drama, fantastika

Režija:           Tim Burton

Uloge: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Danny DeVito, Helena Bonham Carter, Steve Buscemi, Alison Lohman

Scenario:        John August, Daniel Wallace

Producent/i:   Richard D Zanuck, Dan Jinks, Bruce Cohen

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site

Krupna riba

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.51
74
0.00

Roditelji šaptom pričaju djeci bajke dok su još jako mala i vjeruju u čudesa. No djeca odrastu, a neki roditelji i dalje pričaju bajke i - vjeruju u njih.

'Big Fish' je bajkovita priča o Edwardu Bloomu, ispričana na način na koji Bloom priča svoje bajke. Edward je ostario i sjeća se kako su ga njegova lutanja odvela daleko od malog gradića u Alabami, oko svijeta i ponovo natrag. Njegove dogodovštine su opsjenarski opčinjujuće, isprepliću se divovi, vještice, pljačkaši banaka i duh velike ribe.

Svojim pričama Bloom očara svakog tko ga posluša, jedino njegov otuđeni sin Will nema razumijevanja za šarolike dogodovštine. Priča postaje osjetljiva kad Willova majka odluči ponovo spojiti oca i sina. Will tada mora pronaći način da odvoji maštu od stvarnosti kako bi upoznao svoga oca, njegova postignuća i promašaje.

Albert Finney i Ewan McGregor glume dvostruku ulogu Edwarda Blooma. Finney je starac zapleten u priče, a McGregor mladić opčinjen avanturom. Bloomov "nevjerni" sin Will je Billy Crudup, a majku glumi Jessica Lange. No u mnogobrojnim pričama koje su se povele oko ovog filma, glumačka postava je u drugom planu.

Atraktivnost filmu 'Big Fish' priskrbio je čovjek iza kamere, redatelj Tim Burton. Ovo je njegov 'povratnički' film nakon što je razočarao i fanove i kritiku remakeom 'Planeta Majmuna'. Sad je odabrao priču posve prikladnu njegovoj estetici - retrospektivna radnja, bajkovita bića, neobični ljudi i posve obične, ljudske, tople emocije koje se suptilno provlače kroz film. Ako vam zvuči poznato, zasigurno ste gledali 'Edwarda Škarorukog', 'Beatlejuice', 'Sleepy Hollow' ili 'Batmana'.

Mišljenja su i ovaj put podijeljena, ali kad netko ima tako kontroverzan opus filmova, jednostavno ga morate ili voljeti ili ne. Publika je, izgleda, na Burtonovoj strani. Prvi vikend prikazivanja u SAD-u s vrha box-officea skinuo je 'Gospodare prstenova', film s puno većim budžetom i šarolikijom publikom. 'Big Fish' dobro prolazi i kod kritike, ako je suditi po nominacijama za brojne nagrade.

Jedna od prvih Bloomovih priča govori o njegovom susretu s vješticom. U njezinom staklenom oku Bloom je vidio svoju smrt i od tada se ni u jednoj svojoj avanturi nije bojao jer je znao da neće poginuti. Ne znamo je li Burton štogod video u staklenom oku, ali znamo da se ne mora bojati praznih dvorana za vrijeme projekcije 'Big Fisha'.