Nim na Otoku mašte - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nim na Otoku mašte

Nim na Otoku mašte

Nim's Island (2008.)

20th Century Fox

96' avantura, komedija, obiteljski

Režija:           Mark Levin, Jennifer Flackett

Uloge: Jodie Foster, Abigail Breslin, Gerard Butler, Alphonso McAuley

Scenario:        Mark Levin, Jennifer Flackett, Joseph Kwong, Paula Mazur

Producent/i:   Paula Mazur

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Nim na Otoku mašte

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.30
10
0.00

Kada ste dvanaestogodišnja djevojčica koja živi na izoliranom otoku sa svojim ocem istraživačem, jedina zabava je bujna mašta.

Nim (Abigail Breslin) je djevojčica koja živi na prekrasnom i magičnom Otoku mašte, koji se ne može naći niti na jednoj morskoj karti. Ona je na otok doputovala u pratnji svoga oca Jacka Rusoea (Gerard Butler), znanstvenika koji istražuje i proučava morske planktone. Nim svoje dane provodi upuštajući se u brojne uzbudljive avanture diljem otoka, a društvo joj prave njeni vjerni životinjski prijatelji – gušter Fred, pelikan Galileo i tuljan Selki. Zahvaljujući svojoj bujnoj mašti i knjigama o njenom omiljenom pustolovu Alexu Roveru, nikada joj nije dosadno.

Jednog dana, njen otac Jack odluči je povesti sa sobom na dvodnevno istraživanje na otvoreno more, ali ga Nim zamoli ako ona ipak može ostati jer je već isplanirala jednu novu pustolovinu sa svojim prijateljima. Jack se nevoljko složi s njenom idejom te isplovljava ostavljajući Nim na otoku. Nedugo nakon Jackovog odlaska na njegovo računalo stiže e-mail u kojem ga Alexandra Rover (Jodie Foster), autorica knjiga o pustolovu Alexu Roveru, moli da joj pošalje sve informacije o podvodnim vulkanima jer će joj to biti potrebno za sljedeću knjigu.

Nim odgovara na e-mail misleći kako ga je poslao upravo njen junak iz knjige. No, kada otok pogodi strašna oluja Nim pošalje pismo svom omiljenom liku i zamoli ga za pomoć u spašavanju njenog oca i samog otoka. No, ona ne zna da iza Alexa Rovera stoji povučena i bojažljiva samotnica koja rijetko kada napušta svoj stan u velegradu. Alexandra se ipak odazeve pozivu u pomoć te će sada ona i Nim morati skupiti svu svoju snagu i podržati jedna drugu ne bi li spasile Jacka i prekrasan otok.


'Nim na Otoku mašte', trailer

Film su režirali supružnici Mark Levin i Jennifer Flackett ('Djeca Manhattana') i to prema vlastitom scenariju kojega su napisali u suradnji s koscenaristima, a prema romanu autorice Wendy Orr. 'Nim na Otoku mašte' sniman je na pješčanim plažama australske Zlatne obale i u prašumi na otoku Hinchinbrook, a okupio je zbilja šaroliku glumačku postavu. U glavnoj ulozi vidimo Abigail Breslin, nominiranu za Oskara u filmu 'Mala miss Amerike', a tu su i oskarovka Jodie Foster ('Kad jaganjci utihnu', 'Nell') u jednoj od svojih rijetkih komičnih uloga te Gerard Butler ('300', 'P.S. Volim te') u dvostrukoj ulozi – kao izmišljeni junak Alex Rover i kao Nimin otac.

Iako je film odlično prihvaćen kod publike, kritičari s internet stranice Rotten Tomatoes dodjelili su mu samo 48%, a glavne zamjerke su mu labava i nepotpuna priča te prejednostavni i tipični likovi. Ipak, novine USA Today kažu ovako: 'Ovaj film je dobitna kombinacija za sve koji ga odluče pogledati. Djeca će se lako poistovjetiti s glavnim likom te će im se svidjeti uzbudljiva i zabavna priča, a odrasle će podsjetiti na filmske klasike iz njihova djetinjstva.' Zanimljiv je i komentar novinarke New York Timesa, Jeannette Catsoulis koja se osvrnula na casting: 'Onaj tko je imao na umu Jodie Foster za lik koji će privući pažnju Gerarda Butlera, trebao bi potražiti novi posao.'

Kao što vidite, 'Nim na Otoku mašte' ima svoje prednosti i nedostatke, ali mi imamo feeling da se ipak nećete razočarati ako odlučite pogledati ovaj film jer štogod kritičari napisali, ipak je najvažnije mišljenje obične publike.

zl.m.