Nevjerojatni Hulk - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nevjerojatni Hulk

Nevjerojatni Hulk

The Incredible Hulk (2008.)

Universal Studios

114' akcija, fantastika, ZF

Režija:           Louis Leterrier

Uloge: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, Tim Blake Nelson, Ty Burrell, William Hurt

Scenario:        Zak Penn, Edward Norton

Producent/i:   Avi Arad, Kevin Feige, Gale Anne Hurd

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Nevjerojatni Hulk

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.44
36
0.00

Hulk je velik, zelen, snažan i bijesan i mi ga upravo takvog i volimo. No, sada ćemo ga voljeti još i više, jer ovoga puta je i nevjerojatan.

Ponajprije nekoliko činjenica o glavnome liku. Naš dobri, stari Hulk stekao je zavidan status jednoga od najpopularnijih (američkih) super heroja u prošlom stoljeću. Stvorili su ga pisac Stan Lee i crtač Jack Kirby još davne 1962. godine. Htjeli su kreirati lik koji je u suštini dobričina, ali ga, kako to Lee slikovito kaže 'idioti s bakljama i vilama natjeraju na to da gubi kontrolu'. I tako je nastao doktor Bruce Banner, nuklearni fizičar koji se zauvijek promijeni nakon nesreće koja se dogodi tijekom testiranja eksperimentalne bombe, pri čemu biva ozračen gama zrakama. Kad god se razbjesni, adrenalin prostruji njegovim tijelom i pretvori ga u Hulka, biće bezgranične snage i agresije.

Eto, toliko za početak, a sada da vidimo o što doživljava u ovoj filmskoj inkarnaciji. Banner (Edward Norton) živi u povučeno, odsječen od normalnog života i žene koju voli, doktorice Elizabeth 'Betty' Ross (Liv Tyler). Progoni ga njezin otac, opsesivni general Thaddeus 'Tunderbolt' Ross (William Hurt) pa on bježi od vojne mašinerije koja ga želi zatočiti i brutalno iskoristiti njegovu snagu. I dok pokušava pronaći lijek koji bi ga zauvijek oslobodio njegova unutarnjeg neprijatelja, vojska čini sve ne bi li ga pronašla.

Ovdje je posebno uporan vrhunski vojnik Emil Blonsky (Tim Roth), koji usprkos izvanrednim borbenim tehnikama ne može nikako zarobiti Hulka. On je spreman na sve pa podvrgava svoje tijelo znanstvenom eksperimentu koji ga pretvori u čudovište zvano The Abomination. Njegova destruktivna snaga jača je čak i od Hulkove i netko ga mora zaustaviti. Da bi pobijedio tog suparnika, Banner mora proći kroz tešku dvojbu – prihvatiti normalan život običnoga smrtnika, ili pronaći istinskog heroja u sebi, Hulka.


'Nevjerovatni Hulk', trailer

Hulkov filmski prvijenac režirao je 2003. Ang Lee i ako je suditi po profesionalnim kritikama i onima obične publike, nije baš dobro obavio posao. Svi mu zamjeraju to što je previše vremena posvetio pretjeranom filozofiranju i unutarnjoj psihološkoj borbi glavnog lika te činjenicu da je za jedan superherojski film bilo jako malo akcije. Producenti nisu željeli ponoviti istu grešku pa su režisersku palicu dodijelili francuzu Louisu Leterrieru. On očito zna kako snimiti akcijski film, što je dokazao svojim dosadašnjim projektima – 'Transporter 2', 'Vjerni Danny', a značajne promjene desile su se i na polju castinga. Glavna uloga dopala je Edwardu Nortonu koji je na snimanju svima zadavao mnogo muka, a tu je i prelijepa Liv Tyler ('Armageddon', 'Što muškarci žele').

Kada su izašli prvi traileri za 'Nevjerojatnog Hulka', kritičari i fanovi nisu baš bili oduševljeni. No, usprkos početnom nezadovoljstvu, kada je film došao u kina, svi su promijenili pjesmu. Fanovi su oduševljeni odgledanim te na sve strane hvale režiju, glumu, količinu akcije, razradu likova, animaciju i sl. Internet stranica Rotten Tomatoes ocijenila ga je sa solidnih 68% te su se kritičari složili kako ovaj nastavak pruža dovoljno akcije i uzbuđenja te da predstavlja pravo osvježenje u odnosu na prethodnika. Časopis Rolling Stone kaže: 'Uistinu ćete uživati gledajući ovaj film.', a ugledne novine kao što su New York Post i Wall Street Journal svakako preporučaju pogledati 'Nevjerojatnog Hulka'.

Zanimljivo je da se u ovome filmu kratko pojavljuje i Iron Man (Robert Downey Jr.) pa ćete za cijenu jednog, vidjeti čak dva super junaka! Znači li to da u Iron Manu 2 (koji se već užurbano sprema za 2009.) možemo očekivati da mu Hulk dođe u goste?

zl.m.